Az erdő legyen veled

A települési zöldterületek fontos szerepet játszanak a klímaváltozás helyi negatív hatásainak mérséklésében. A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség „Az erdő legyen veled!" programjának keretében szeretné feltárni és bemutatni a települési zöldterület gazdálkodás olyan pozitív mintáit, melyek hasznosak lehetnek a magyarországi települések önkormányzatainak, közösségeinek. A minták lehetnek komplexek vagy egyszerűek, kötődhetnek a települési erdőkhöz, parkokhoz, fasorokhoz, fákhoz, közösségi kertekhez, zöld tetőkhöz vagy homlokzatokhoz.

Bővebben...

A tavaly elfogadott településkép védelmi törvény alapján 2017 év végén hatályát vesztik a helyi építési szabályzatok településképi előírásai, valamint az építészeti értékek helyi védelméről, továbbá a településképi eljárásokról alkotott önkormányzati rendeletek. Az önkormányzatoknak tehát még idén célszerű elkészíteni és elfogadniuk az ezeket pótló eszközöket:

- a településképi arculati kézikönyvet;

- a településképi rendeletet és annak keretén belül:

- helyi védelem alá helyezni a település értékeit.

Bővebben...

Új programot indít az Éghajlatvédelmi Szövetség, melynek célja a települések erdőborítottságának növelése. A klímaváltozás folyamatában nagyon fontos szerepe van a fáknak, erdőknek, legyen szó az alkalmazkodásról vagy a szén-dioxid légkörbe kerülő mennyiségének csökkentéséről. Hiába köztudott azonban eme nélkülözhetetlen szerep, mind helyi, mind globális viszonylatban nagyon kevés olyan hírrel találkozunk, mely arról számol be, hogy egy-egy település olyan fejlesztést tervez, mely az erdőborítottság növelését célozza. A program keretei közt egyfelől szeretnénk a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat feltárni és bemutatni, valamint megvizsgálni azt, hogy a helyi szintű programokban hogyan kerülhet sokkal hangsúlyosabb helyzetbe a téma.