Új programot indít az Éghajlatvédelmi Szövetség, melynek célja a települések erdőborítottságának növelése. A klímaváltozás folyamatában nagyon fontos szerepe van a fáknak, erdőknek, legyen szó az alkalmazkodásról vagy a szén-dioxid légkörbe kerülő mennyiségének csökkentéséről. Hiába köztudott azonban eme nélkülözhetetlen szerep, mind helyi, mind globális viszonylatban nagyon kevés olyan hírrel találkozunk, mely arról számol be, hogy egy-egy település olyan fejlesztést tervez, mely az erdőborítottság növelését célozza. A program keretei közt egyfelől szeretnénk a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat feltárni és bemutatni, valamint megvizsgálni azt, hogy a helyi szintű programokban hogyan kerülhet sokkal hangsúlyosabb helyzetbe a téma.

A program indíttatása a mindennapi munkánkhoz kötődik - az elmúlt években szomorúan láttuk, hogyan tűnnek el a fák, erdők települési környezetünkből egy-egy közcélú fejlesztéshez kapcsolódóan. A korábban fával szegélyezett vízpartok kikövezett, betonozott felületein már nem jut szerep a fáknak, hiszen ezek "akadályoznák" az árvíz levonulását. De sajnos az a példa sem egyedi, mikor az egyre fogyatkozó és értékesebb városi területeken a köz tulajdonában lévő parkból, erdőből a legegyszerűbb kisebb vagy nagyobb falatot kiharapni, hogy parkolót létesítsenek, vagy valamilyen épületet húzzanak fel a helyére. Az újrafásítást persze törvény szabályozza - de rosszul, hiszen a néha több tíz vagy száz éves faóriások helyett ültetett facsemetéket többször nem is az érintett településen ültetik el, és az is nyilvánvaló, hogy a kis facsemetéknek évtizedekre lesz szükségük, hogy hasonló környezeti szerepet töltsenek be, mint kivágott társaik.