Energiaváltó címmel indít kampányt az Éghajlatvédelmi Szövetség a energiatudatos gondolkodás és életmód elősegítése érdekében. A kampány tevékenységeit 3 győri civil tagjával és partnerével a Reflex Környezetvédő Egyesülettel, az Ökológiai Stúdió Alapítvánnyal és a Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvánnyal közösen dolgozta ki. A négy szervezet pályázataiban változatos szemléletformáló tevékenységeket végzünk Győr környékén és a világhálón.

A projekt kedvezményezettjei:

Együttműködő szervezetek:

Győrszemere Község Önkormányzata

Kajárpéc Községi Önkormányzat

Győri Tánc‐és Képzőművészeti Általános Iskola és Szakgimnázium és Kollégium

A projekt címe:

Energiaváltó - energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő program

A projekt azonosítószáma:

KEHOP-5.4.1-16-2016-00553

A szerződött támogatás összege:

4 787 460.- Ft

A Projekt megvalósításának időbeli ütemezése

A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2019.09.01.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021.08.31.

A támogatás intenzitása:

A projekt elszámolható összköltségének 100 %-a.

A projekt tartalma:

A projekt szakmai tevékenységeinek összefoglalása

Figyelemfelhívó akciók megvalósítása/ Interaktív kiállítás – energia-ökomata

Rendezvényeinken nagy népszerűségnek örvend a Reflex Egyesület által elkészített hulladékos öko-mata, amely egy-egy hulladékgazdálkodással összefüggő kvízkérdés jó válaszaiért cserébe apró, környezettudatos ajándékot ad az ökomatában ülő önkéntes segítségével. Az ötlet alapján készítenénk el az energia-ökomatát újrahasznosított hullámkartonból. Az energia-ökomata kvíz-jeggyel üzemel, a megfelelően érvényesített jegyért energiatudatos ajándékot ad.

Szakkörök szervezése és lebonyolítása

A szakkör 10-14 éves fiatalok ismereteit bővíti több interaktív elemmel úgy, hogy közben holisztikusan, rendszer­szemléletben egymásra épülnek a foglakozások az új ismere­tek> vizsgálat> tervezés > megvalósítás folyamatán keresztül.

Energiatudatos szemléletre nevelő, kreatív, játékos foglalkozások

A fogalakozások elemei - játékos kvíz és napelemes építőjátékok - interaktívan segítik a fiatalok szemlélet­formálását.

Műhelytalálkozók

A műhelytalálkozó szervezésénél is fontos szempont, az interaktivitás. A műhelytalálkozó forma lehetővé teszi az eszmecsere kialakítást, a részvevők a találkozó végén a szóbeli lehetőség mellet, írásban is visszajelzést adnak nekünk a témáról és a találkozóról.

Figyelemfelkeltő akcióhoz kapcsolódó közösségi médiakampányok megszervezése és lebonyolítása

A figyelemfelkelő akciók előtt közösségi médiakampány a https://www.facebook.com/KlimaveddVelem/ oldalon. A 60 000 kedvelőt tömörítő közösségi oldalt a Reflex Egyesület és az Éghajlatvédelmi Szövetség valamint annak tagszervezeti közösen gondozzák. A közösségi médián folytatott kampányban lehetőség nyílik, hogy mind földrajzilag az akciók helyszíne, mind érdeklődési kör é adottságok (családi házakban élők) alapján költséghatékonyan fókuszálhatunk a célcsoportjainkra. A kampányban a napenergia hasznosítás lehetőségeire fókuszálva igyekszünk elérni, hogy minél többen látogassanak meg bennünket a figyelemfelkeltő akciónkon.

A projekt célcsoportja:

Projektünk célcsoportja a családi házas környezetben élők köre az alábbi célterületen:

- Écs – Cifrásdi Piknik, Verőce - Természetjáró Fesztivál, Kajárpéc, Hatos-tölgy piknik szervezői és látogatói - 10 000 fő;

- Győr – Győri Tánc‐és Képzőművészeti Általános Iskola és Szakgimnázium és Kollégium pedagógusai és diákjai – 290 fő;

- Győrszemere – a település lakói és döntéshozói – 3 280 fő;

- Kajárpéc – a település lakói és döntéshozói – 1270 fő.