A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség „Világfák” hagyományteremtő kezdeményezésnek célja, hogy minden év márciusában – a kikelet havában – a szövetség tagjai egy szimbolikus lépést tegyenek a jövőért, melyben elültetik az év fájának egy csemetéjét, azaz idén egy mezei juhart. Az akcióhoz várjuk tagjaink jelentkezését 2014. március 7-ig!

Az akció keretei között szeretnénk, ha az Éghajlatvédelmi Szövetség önkormányzatai és társadalmi szervezetei együttműködve a helyi közösséggel minél több helyszínen ültetnének el egy-egy mezei juhar facsemetét. Az akcióhoz a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően szerény mértékű, a jelentkezők számától függően 10-25 ezer forint közötti támogatást tudunk biztosítani.


Az 2014. március 14-30. közötti akció keretein belül tagjainktól az alábbi segítséget kérjük:

- Mezei juhar facsemete beszerzése;

- Helyi faültetési akció szervezése, mely kapcsolódhat más eseményhez, például a március 15-i ünnepséghez vagy a március 22-ei víz világnapi rendezvényekhez;

- Szeretnénk, ha az eseményen minél nagyobb közösség venne részt (pl. iskolás, óvodás csoportok);

- Az esemény fényképes dokumentálása;

- A közös sajtóközlemény továbbítása a sajtó helyi képviselőinek az akció végén.

 

Az akcióhoz az Éghajlatvédelmi Szövetség az alábbiakat biztosítja:

- Támogatás, megbízással – bruttó 10-25 ezer forint között a jelentkezők számának függvényében;

- Emléktábla – A program emblémájával, rogyasztott üveghulladékból, mely akár a facsemete mellé, akár az önkormányzat, szervezet irodájában elhelyezhető.

 - Sajtóközlemény sablon.

 

Az év fája 2014-ben a mezei juhar, a hazai juhar-fajok mindenhol jelenlévő szürke eminenciása, amely az éghajlati szélsőségeket, a klímaváltozást jól viselő fajként több figyelmet érdemel. Németországi minta alapján 1995-ben az Országos Erdészeti Egyesületnél Bartha Dénes kezdeményezte, hogy hazánkban is honosítsuk meg ezt az év fája mozgalmat, s 1996-tól minden évben megválasztják az év fáját. Elsősorban azokat a fajokat helyezik előtérbe, amelyeknek erdészeti jelentősége is van, de az utóbbi időszakban a figyelem elterelődött róluk. Részletek:http://www.azevfaja.hu/


A Világfák kezdeményezés emblémája hun életfa motívum felhasználásával készült. Minden növényi ábrázolás közül az életfa, más néven a világfa a legösszetettebb és legegyetemesebb jelentésű. Utal életre és halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra. A mélylélektan a gyökér, törzs, korona hármasát a ösztön-én, én, felettes-én kifejeződéseként értelmezi. A világfa a magyar népmesék világképében az ÚT, amelyen a mesehős az égbe vagy az alvilágba jut.

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések