Minden várakozásunkat felülmúlva az Éghajlatvédelmi Szövetség 35 közössége jelentkezett Világfák MMXV felhívásunkra és ülteti el március 15-i nemzeti ünnepünk és a májusi madarak és fák napja között az idei év fájának, a kocsányos tölgynek kisebb vagy nagyobb csemetéjét helyi közösségi alkalmakon.

 

„Kisded makkbul idővel termő tölgyfa lesz, ha jól gondozzák.”

Széchenyi István

 

Mik is azok a világfák? A világ- vagy életfa a hagyományainkkal köt bennünket össze. Ennek a hagyománynak a jövőbe vezetése, gyökereztetése volt az alapgondolatunk, mikor ezt a címet választottuk programunknak. A valóságban a világfa az adott év fája, melyet az Országos Erdészeti Egyesület minden év végén közönségszavazással választ ki. Így 2015-ben a világfák a kocsányos tölgy csemetéi.

 

Az akció helyszínei átszövik az országot, sőt idén két helyszínnel – Kalotaszentkirállyal és Marosvásárhellyel – már erdélyi partnereink is bekapcsolódnak a kampányba. Ugyan a kis facsemeték elültetése nem oldja meg az éghajlatváltozás problémáját, de ezek a kis szimbolikus lépések kifejezik azt, hogy a helyi közösségek felismerik a problémát és fontosnak tartják, hogy valódi lépések szülessenek.

 

 

Az első Világfát 2015-ben Németbányán ültette el a Csalán Egyesület a helyiek képviselőivel a nemzeti ünnepünk alkalmából tartott helyi megemlékezésen. A helyi akciók közösségi oldalunkon követhetőek nyomon: https://www.facebook.com/KlimaveddVelem

 

Az akcióhoz készülnek az emléktáblák is, melyeket az akció időpontjaihoz igazodva postán juttatunk el a helyi közösségekhez. A hulladéküveg felhasználásával készült táblák idén is Sándor József Péter „Alkotász” keze munkáját dicsérik.

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések