Több mint 50 szlovák, osztrák és magyar fiatal vett részt 2011. július 25-27. között az ausztriai Eferdingben megrendezett első nemzetközi Naptáborban, melynek keretei között elkészült egy napkollektoros rendszer, mely a későbbiekben a helyi sportközpont melegvíz-ellátásában nyújt segítséget. A háromnapos program keretei közt a résztvevők játékos formában megismerkedhettek a globális környezeti problémákkal és azok lehetséges megoldásaival.

A táborban hazánkat a tényői Ady Endre Általános Iskola 20 felsős diákja képviselte, akiket tanáraik mellett a Reflex és az Éghajlatvédelmi Szövetség egy-egy képviselője kísért el a táborba. A szakmai programokon túl, az első nap délutánján megtekintettük Felső-Ausztria egyik legnagyobb és legrégebbi várának romjait (Burgruine Schaunberg), ahol a tábortűznél a résztvevő osztrák, szlovák és magyar fiatalok és idősebbek együtt sütötték meg vacsorájukat.

Másnap délelőtt meglátogattuk a Welios oktatóközpontot Welsben, ami leginkább talán a magyar csodák palotájához hasonlítható. A gyerekek aktívan fedezhették fel a megújuló energiák lehetséges alkalmazásait bemutató játékokat, eszközöket: örvényeket kavarhattak, saját kézzel termelt hidrogénnel lőhették ki a játék rakétát, és az ugrálásukkal előállított energia segítségével indíthatták el egy igazi házibuli kellékeit: a zenét és a világítást.

Délután az aktív munkáé volt a főszerep, a kollektoros rendszer elkészítésében a mestereket nem csak a diákok, hanem a két szomszédos település: Hinzenbach és Eferding polgármestere és több képviselője is segítette.

A háromnapos programot a szerdai délelőtti globális egyenlőtlenségeket feltáró játékok és a napkollektoros rendszer ünnepélyes átadása zárta, ahova végre a napsugarak is megérkeztek és beindították a felállított napkályhát is.

Bővebb információ a tábor eseményeiről, élményeiről:
- Máté Melinda igazgatónő és kísérőtanár, Ady Endre Általános Iskola, Tényő – 06 20 / 219-2436
- Lajtmann Csaba szakmai kísérő, Reflex Környezetvédő Egyesület – 06 30 / 232-6658

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések