Továbbra is nagy érdeklődés övezi a magyar önkormányzatok részéről az EUCF - European City Facility - Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása programot, melynek újabb - második - meghirdetett pályázati ciklusához kapcsolódóan a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség 2021. február 23.-án tartott tájékoztatót a GreenDependent Intézet közreműködésével.

 

Az eseményen 70 önkormányzat, fejlesztési csoport illetve civil szervezet képviseltette magát. Az online rendezvényen az EUCF programot és a program keretében meghirdetett pályázati lehetőség részleteit mutattuk be. Mivel az első pályázati fordulóban nagy sikerrel szerepeltek a hazai önkormányzatok, ezért a webinárium során a nyertes magyar települések és települési konzorciumok is bemutatták az általuk tervezett projekteket illetve megosztották a pályázatírással kapcsolatban szerzett hasznos tapasztalatokat.


Az EUCF program második pályázati ciklusa 2021. március 29.- 2021. május 31. között áll nyitva. Ezt követően még további két alkalommal, 2021. október-november illetve 2022. május-június során nyílik lehetőség pályázat benyújtására. A nyertes önkormányzatok és konzorciumok 60.000 eurós forráshoz jutnak, melynek segítségével a település(ek) - az energiaátmenet és a megújuló energia felhasználását elősegítő - beruházási koncepciókat dolgozhatnak ki. A kiírás nemcsak városok számára elérhető; azon települések, falvak konzorciumai is indulhatnak. Bár megyei önkormányzatok nem pályázhatnak (csak NUT3 szint alatti területi egységek lehetnek pályázók), de szerepet vállalhatnak abban, hogy a megye területén lévő önkormányzatokból konzorciumot szerveznek és segítenek a konzorciumnak egy átfogó beruházási program megtervezésében.


A lehetőség hiánypótló, hiszen komoly forrást teremt a települések által tervezett nagyívű energetikai projektek megalapozására, részletes és időben történő előkészítésére. Az Éghajlatvédelmi Szövetség és a szakértőként közreműködő GreenDependent intézet arra biztatja a megyei és települési önkormányzatokat, hogy használják ki a lehetőséget helyi - energetikai, klímavédelmi téren hozott - stratégiai terveik, vállalásaik megvalósításához!


A tájékoztatón Vadovics Kristóf, a GreenDependent Intézet ügyvezető igazgatója részletes tájékoztatást nyújtott a pályázati felhívásról; az előadás ezen a linken érhető el.

 

A 2021. február 23.-án lezajlott tájékoztató webinárium videofelvétele ezen a linken tekinthető meg:

 


Az eddig lezajlott két webinárium során felmerült kérdésekre adott válaszok ezen a linken olvashatók:http://intezet.greendependent.org/hu/EUCF-GYIK


Az EUCF - European City Facility - Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása programmal kapcsolatosan megjelent korábbi híreink itt találhatóak: http://eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/polgarmesterek-szovetsege


További fontos információk a programmal kapcsolatban: http://intezet.greendependent.org/hu/node/556


EUCF - European City Facility - Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása program központi honlapja angolul: https://www.eucityfacility.eu/home.html


Bővebb felvilágosítás
Lajtmann Csaba - Éghajlatvédelmi Szövetség
30 232 6658 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vadovics Kristóf - GreenDependent Intézet
20 512 1886 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 

Az EUCF projektet az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja támogatja a 864212 szerződés keretében.

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések