„Mozdulj a klímáért!” címmel hirdette meg a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség éghajlatvédelmi kampányát. A 2011. április 11-15. közötti akcióhét során a gyerekek zöld mérföldet gyűjthettek minden olyan alkalommal, amikor környezetbarát módon – gyalog, biciklivel, görkorcsolyával, rollerrel, busszal, vonattal – mentek iskolába.

A kampányba a jelentkező 66 iskola közül 51 iskola 7685 diákja vett részt, akik az öt nap alatt összesen 67 467 zöld mérföldet gyűjtöttek, amikkel szimbolikusan kétszer megkerülték Földünket.Eredmények

A iskola teljes létszámához viszonyítva legtöbb zöld mérföldet gyűjtő iskola:
- Esztár-Kismarja Általános Iskola (Esztár) – ahol az iskola egy diákjára vetítve az akcióhéten a megszerezhető 10-ből 9,8596 mérföldet gyűjtöttek a résztvevő diákok.

A résztvevők arányában legtöbb zöld mérföldet gyűjtő iskolák, ahol a kampányba bekapcsolódó diákok mindegyike a maximális 10 zöld mérföldet gyűjtötte össze az akcióhéten:
- Általános Iskola Sáta (Sáta);
- Általános Iskola és Óvoda (Fülöp);
- Pápay Endre Általános Iskoka (Makó);
- Ady Endre Iskola (Kalotaszentkirály, Románia).

A legjobb eredményt elérő iskolák diákjai mellett iskolánként díjazzuk a három legjobb ökológiai lábnyom rajzot készítő diákot. (A képek megtekinthetők az alábbi címen: https://picasaweb.google.com/116130761576642527026/MozduljAKlimaertOkologiaiLabnyomok#) Az elkészült képeket nem csak a világhálón, hanem vándorkiállítás formájában is bemutatjuk.

A kampány háttere

Az Európai Klímaszövetség 2002-ben indította el először a „Mozdulj a klímáért” (ZOOM - Kids on the move for Climate) kampányát, melynek célja, hogy a gyerekek „zöld mérföldeket” gyűjtsenek környezetbarát közlekedéssel, ezzel járulva hozzá a klíma védelméhez. 2011-ben a magyarországi iskoláknak is lehetősége nyílt, hogy csatlakozzanak a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség közös kampányához.

A kampányhéten a résztvevők minden zöld utazásért egy-egy zöld mérföldet szimbolizáló bélyeget kaptak, amit egy gyűjtőfüzetbe ragaszthattak. A zöld mérföldek mellett minden nap egy-egy játékos feladattal járták körbe az éghajlatváltozás problémáját. Hétfőn egy kérdőív segítségével felmérhették mennyire élnek környezetkímélően, kedden az ökológia lábnyomukat számíthatták ki és rajzolhatták le. Szerdai feladatként a diákok azt vizsgálták meg, hogy mennyit utazott a reggelijük. Csütörtökön az iskola körüli kritikus pontokról állítottak össze listát, míg az akcióhetet a részvevőkről készített vidám csoportkép zárta, melyeket az alábbi oldalon tekinthetnek meg. http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=34:mozdulj-a-klimaert-ime-a-resztvev-csapatok&catid=15:mozdulj-a-klimaert&Itemid=27

A kampányt a Nemzeti Civil Alapprogram és az Európai Unió támogatja, a kampány elemei nem tükrözik az EU hivatalos álláspontját.

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések