2018-ban hatodszor hirdetjük meg „Mozdulj a klímáért!" felhívásunkat. Az idei évben, szakmai partnerként a Magyar Természetvédők Szövetsége is csatlakozik a kampányhoz, melynek fókuszában a helyi, egészséges élelmiszerek, természetközeli mezőgazdaság állnak.
A résztvevők észrevételei alapján megújulnak a kampány keretei:
- Az iskolai kampányhét megrendezésre hosszabb időszakban biztosítunk lehetőséget 2018. szeptember 3. és október 19. között;
- Az iskolai kampányidőszak akár több hetes is lehet;
- Megújul a zöld lépések számítsa, már nem csak a környezettudatos utazásokért lehet zöld mérföldeket szerezni;
- Pecsétkészlettel segítjük a zöld mérföldek gyűjtését;
- Nem csak a diákok, hanem az iskola pedagógusainak, munkatársainak jelentkezését is várjuk.

 

 
A felhívás letöltése ITT!
 
Helyi kampányidőszak
Idén az iskolák maguk dönthetik el, hogy mikor szervezik meg a helyi kampányt 2018. szeptember 3. és október 19. között, így az csatlakozhat az Európai Mobilitás Héthez és az Élelmezési Világnaphoz, esetleg más helyi jeles naphoz, időszakhoz. A helyi kampányidőszak legalább öt napos időtartamú, de akár több hetes is lehet. 
 
Jelentkezés
Jelentkezni a Jelentkezési lap határidőre történő kitöltésével lehet!
Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 21. (illetve legkésőbb az iskolai kampány megkezdése előtt 7 nappal) 
Idén nem csak a diákok, hanem az iskola pedagógusainak, munkatársainak jelentkezését is várjuk!
 
Feladatok
A kampány ideje alatt a zöld mérföldek gyűjtésével és a kapcsolódó, szemléletformáló feladatok révén a részvevők játékos formában ismerkednek meg a klímavédelemmel; az élelmiszertermelés és - fogyasztás összefüggéseivel, a természetközeli mezőgazdasággal, a környezettudatos mobilitással; a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal, mindezek révén pedig aktívan hozzájárulnak az éghajlat védelméhez. 
A korábbi évekhez hasonlóan ismét lesznek egyéni, csoportos és közösségi feladatok. 
A részvevő iskoláknak kötelező a zöld mérföldek gyűjtése és legalább egy közösségi feladat megvalósítása. 
A kampányhét útmutatóját benne a feladatok részletes leírásával 2018. augusztus 24-én tesszük közzé és folyamatosan küldjük el a jelentkező iskoláknak.   
 
A zöld mérföldek gyűjtése
2018-tól nem csak a környezetkímélő utazásokkal lehet zöld mérföldeket gyűjteni, hanem a kampányhét további tevékenységeivel is:
- 1 zöld mérföldet ér minden környezettudatos utazás gyalog, biciklivel, gördeszkával vagy tömegközlekedési eszközzel;
- 2 zöld mérföldet ér egy olyan nap, amikor csak húsmentes és/vagy helyi alapanyagokból készült ételeket fogyasztott a résztvevő;
- 3 zöld mérföldet ér személyenként bármely feladat megvalósítása (pl. egy 25 fővel magvalósult akció 3x25=75 zöld mérföldet ér);
- 25 zöld mérföldet ér minden elültetett facsemete: őshonos fafaj vagy gyümölcsfa (az akción résztvevők zöld mérföldjeinek számítása az előző pont alapján történik).
A zöld mérföldek számítását pecsétkészlettel segítjük! A pecsétkészletet térítésmentesen biztosítjuk azoknak az iskoláknak, akik korábban legalább egy alaklommal részt vettek a kampányban. Az új résztvevőknek 3 000,- Ft/készlet áron tudjuk az 5 pecsétet biztosítani. A kampány természetesen megvalósítható a pecsétek nélkül is. 
 
Magyar Természetvédők Szövetsége
Az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Egyesület mellett 2018-ban szakmai partnerként csatlakozik a kampányhoz a Magyar Természetvédők Szövetsége, amely évek óta működik együtt iskolákkal, különböző környezeti nevelési programok kapcsán, elkötelezett híve a természetkímélő gazdálkodásnak és az egészséges élelmiszerek népszerűsítésének. 
 
A virtuális klímatúra 2018-ban is az ENSZ által rendezett klímakonferencián ér véget, melyet idén Katowicében rendeznek az év végén, ahol az Európai Klímaszövetség képviselői ünnepélyes keretek között átadják a gyerekek által jelképesen összegyűjtött mérföldeket a politikusoknak.
 
Részletek a korábbi kampányokról az Éghajlatvédelmi Szövetség honlapján http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/mozdulj-a-klimaert és közösségi oldalán https://www.facebook.com/KlimaveddVelem olvashatók.
 
Az akció végén a legjobb egyéni és csoportos feladatok készítőit környezettudatos ajándékokkal díjazzuk!
 
A kampány az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának és a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósul meg, a kampány elemei nem tükrözik a támogatók álláspontját.
Mellékletek:
Fájl letöltése (Mozdulj_18_felhivas.pdf)Mozdulj felhívás[ ]142 kB
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések