A Mozdulj a klímáért kampányhéttel kapcsolatban több kérdés érkezett, amely esetleg érdekes lehet az összes részvevőnek. A felmerült kérdéseket és a válaszokat az alábbiakban mutatjuk be.

 

1. Mit tegyek, ha a kiadványok még nem érkeztek meg?

A kiadványokat 2015. szeptember 28-án hétfőn postáztuk. A kiadványok darabszáma szerint az alábbi módón:

- Sima elsőbbségi levélként (kis példányszámnál);

- Ajánlott postai küldeményként (közepes példányszámnál);

- Postai csomagként (nagy példányszámnál).

Úgy gondoljuk a 21. században egy hét alatt mindenhova oda kell érnie a küldeménynek, ha mégsem, akkor természetesen el fogjuk fogadni, ha a kampányt rövidebb idő alatt vagy a következő héten valósítja meg az iskola.

 

2. Beküldhetem a kisebb méretű, A4-es alkotásokat elektronikusan?

Ahogy korábbi levelünkben kértük, A4-es méretnél nagyobb alkotásokat ne postázzanak, hanem a befotózott vagy szkennelt képet küldjék el. Természetesen a kisebb alkotásokat is elfogadjuk elektronikusan befotózva vagy szkennelve, ha ez az iskolának járhatóbb útnak tűnik.

 

3. Hogyan küldhetjük el elektronikusan a kampányhét alkotásait?

Mindenekelőtt kérjük, hogy az alkotásokat előzetesen Önök is zsűrizzék és nekünk egy iskola feladatonként maximum 5 képet küldjön el. A képek, ha a méretük megengedi, jöhetnek sima e-mailben, vagy óriáslevélben. A levelek mellett egy megosztott tárhely is megfelelő, fontos viszont, hogy a tárhelyről le tudjuk tölteni a képeket! (A tavalyi kampányhéten voltak olyan képek, melyeket az iskola a saját honlapján tett közzé, viszont a rendszer innen nem hagyta a képeket letölteni).

 

4. A 6. feladat egy közös, nagy képes üzenetet készítés. Mi az az „élőkép”?

Élőkép az, amikor a kampányhét résztvevői egy képet formálnak. Levelemhez csatolom a tavalyi kampányhéten készült élőképes biciklit. A továbbiaknak csak a képzelet szab határt, a kép részvevői tarthatnak egy-egy lapra nyomtatott vagy rajzolt betűt így alkotva egy üzenetet, vagy ruhaszín szerint akár színes élőképet is formálhatnak. A kampányhéten további ötletekkel segítjük majd a résztvevőket.

 

5. A matricákat az ugróiskolába kell gyűjteni? A feladatok összefüggnek az ugróiskolával? Hogyan osszuk szét a matricákat?

Igen a matricákat az ugróiskolába kell gyűjteni. Az ugróiskola 10 részből áll – ami az 5 iskolába menő + 5 haza menő utazásból jön össze. Egy matricás lap 3 gyereknek elég, ahogy korábbi levelünkben jeleztük szétosztani többféleképp lehet:

- A kapcsolattartó tanár(ok) vagy osztályfelelősök osztják szét a környezetkímélően utazóknak naponta a matricákat, estelge a diákok fejenként tíz matricát előre kézbe kapnak.    

- A matricákon különböző környezetkímélő közlekedési módok képei találhatóak. Amennyiben a diákok szeretnék a rájuk vonatkozó bélyeget ragasztani a füzetbe, de abból nincs egy íven elegendő, csereberélhetnek egymás között;

- Nem csak a saját utazást szimbolizáló matrica ragasztható a füzetbe, pl. lehetnek olyan iskolák, ahol a biciklis matricák hamar elfogynak, nyugodtan lehet a többi szimbólumos matricával helyettesíteni.

A tíz feladat csak számában és grafikailag függ össze az ugróiskolával, más közük nincs egymáshoz.     

 

6. Szét lehet e bontani az iskola résztvevő közösségét és külön közösségi feladatokat megvalósítani?

Igen, nagyobb létszámmal résztvevő iskoláknál lehet több közösségi akciót megvalósítani a bontott csoportokkal. Ez történhet úgy, hogy a bontott csoportok (osztályok, évfolyamok) ugyanazt a feladatot valósítják meg, pl. élőképeket alkotnak, de megoldhatnak különböző feladatokat is. Ilyen esetben a pedagógusokat kérni fogjuk, hogy a beküldésnél adják meg, hányan vettek rész az akciókban.

 

7. Nem kaptuk meg a kiírásban szereplő feladatlapokat, mit tehetünk?

A jelentkezők nagy számára tekintettel, nyomtatott feladatlapok nem készültek. A kampányhét feladatait a kampányfüzet és az Önöknek küldött korábbi levél mutatja be. Kinyomtatandó feladatok nincsenek, az első két feladat kvíz jellegű, melyek az alábbi és korábban is megadott linkeken érhetőek el:

- Ökológiai lábnyom számítás: http://www.kothalo.hu/labnyom/;

- 10 lépés az éghajlat védelméért kvíz: http://goo.gl/forms/nAEF84ct4E

 

8.  Milyen adatokat kell beküldeni a kampányhétről?

Az alábbi adatokat fogjuk Önöktől kérni:

- A kampányhéten résztvevő diákok száma;

- A kampányhéten a diákok által gyűjtött zöld mérföldek száma;

- Javaslatok a kampány jövőjére vonatkozóan.

Az adatokat egy a jelentkezési laphoz hasonló adatlapon kérjük majd megadni.

Emellett ez egyéni és kiscsoportos legjobb munkákhoz kérni fogjuk a készítők nevét postán beküldött alkotásoknál a kép hátulján, elektronikus beküldésnél pedig egy kísérő dokumentumban, vagy a file nevében feltüntetve.

- A csoportbontásban megvalósított közösségi akcióknál kérni fogjuk az akció résztvevőinek számát.

 

A kampányhéten több további információval és cikkel bejegyzéssel jelentkezünk levélben és online felületeinken a  http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/ honlapon és a https://www.facebook.com/KlimaveddVelem közösségi oldalon.

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

Pártoló tagtelepülések