A regisztrációk véglegesítése után 84 iskola 16 424 diákjának részvételével kezdődik a kampányhét, mely kissé eltér az elmúlt évek kampányaitól. Idén a zöld mérföldek gyűjtése mellé egy bővebb feladatcsokrot kínáltunk a részvevőknek, amely egyéni, kiscsoportos és közösségi feladatokat tartalmaz. Az iskoláknak egy közösségi feladatot kötelező vállalni, míg a többi feladat megoldása önkéntes, és ki-ki a saját igényei alapján választhatja ki a neki tetsző feladatokat. Szintén eltérés a korábbi évektől, hogy a kampányhét kommunikációjában a hangsúlyt az elektronikus kapcsolattartásra helyezzük.

 

Útmutató a kapcsolattartó tanárok részére

 

Tisztelt Tanárnő / Tanár Úr!

 

Köszönjük, hogy iskolájuk (ismét) csatlakozott a „Mozdulj a klímáért!” akcióhoz. Az alábbi útmutatóval szeretnénk segítséget nyújtani az akcióhét sikeres megvalósításához.

 

Postai csomagunkban megtalálja az akcióhéthez kapcsolódó nyomtatványokat:

- Kampányfüzetek;

- Matricás ívek.

A jelentkezési adatlapon jelzett darabszámon túl néhány tartalék példányt is küldünk Önöknek.

A leveleket, csomagokat tegnap (2015. szeptember 28.) postáztuk, kérjük, ha a csomagok nem érkeznének meg csütörtökig, jelezzék nekünk!

 

Zöld mérföldek gyűjtése az akcióhéten:

- Az akcióban résztvevő minden diák az akcióhét elején kézhez kap egy kampányfüzetet.

- Minden környezetkímélő utazás az iskolába vagy haza egy zöld mérföldnek számít az utazás hosszúságától függetlenül.

- Környezetkímélő utazásnak számít a gyalog, biciklivel, görkorcsolyával, rollerrel, busszal, villamossal vagy vonattal megtett utazás.

- Egy környezetkímélő utazásért a diákok a kiadvány ugróiskolájának négyzeteit ragasztják le egy-egy matricával.

- A matricák kiosztása többféleképpen lehetséges:

- A diákok a kiadványokhoz megkapják a matricás íveket (egy matricás íven 30 db matrica található, ami legalább 3 diáknak elegendő), a diákok önbevallásos alapon ragasztják azokat a füzetbe.

- A kapcsolattartó tanár(ok) vagy osztályfelelősök osztják szét a környezetkímélően utazóknak naponta a matricákat.    

- A matricákon különböző környezetkímélő közlekedési módok képei találhatóak. Amennyiben a diákok szeretnék a rájuk vonatkozó bélyeget ragasztani a füzetbe, de abból nincs egy íven elegendő, csereberélhetnek egymás között. 

 

Feladatok az akcióhéten:

Az idei akcióhéthez egy tíz feladatból álló csokrot kínálunk, melyeket röviden a kampányfüzetben, bővebben a mellékelt Kampányfeladatok dokumentumban mutatunk be. A feladatok közül az iskolák választhatják ki, mely feladatokat oldják meg. A feladatok teljesítése szabadon választható, egy kötelező feladat van, ami az iskolai közösségi akció megszervezése és dokumentálása úgy, hogy azon a kampányhét összes indulója szerepeljen, az akció a 6.; 9. és 10. Feladatainak egyike lehet.

 

Elektronikusan kérjük beküldeni:

Az akcióhét alatt vagy után – legkésőbb 2015. október 19-ig:

 - A közösségi akció dokumentációját – tervek (amennyiben készültek), fényképek, rövid videók  a választott feladattól függően – a  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. drótposta címre. A világhálóra feltöltött videók vagy fényképalbumok esetében elegendő a link megadása is;

- Az egyéni és kiscsoportos feladatok elektronikusan készült alkotásait - A 3.; 5.; 7. és 8. Feladatok legjobb elektronikus alkotásai;

- A kapcsolódó adatlapot, melyben az elért eredményekre kérdezünk rá röviden és melynek elérhetőségét a kampányhéten juttatunk el Önöknek.

 

Postán kérjük beküldeni:

Az akcióhét után – legkésőbb 2015. október 19-ig postára adva:

- A legjobb egyéni és kiscsoportos iskolai alkotásokat – A 3.; 5. és 8. Feladatok legjobb szabadkézi, maximum A4 méretű alkotásait az Éghajlatvédelmi Szövetség (9024 Győr, Bartók Béla u. 7.) címre kérjük postázni! 

 

Díjazás: A beküldött anyagok alapján legalább 250 000,- forint értékben zöld ajándékcsomagokkal díjazzuk a résztvevőket az alábbiak szerint:

- a legjobb közösségi akciókat megvalósító iskolák összes résztvevőjét;

- a legjobb egyéni és kiscsoportos alkotások készítőit;

- és a kapcsolattartó tanárokat.

 

Az akcióhét megvalósításához folyamatos segítséget nyújtunk közösségi oldalunkon:

https://www.facebook.com/KlimaveddVelem

 

Esetleges kérdésével keressen bennünket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen vagy a 30/232-6658-as telefonszámon, vagy látogasson el a http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/ honlapra, ahol a „Mozdulj a klímáért!” menüpont alatt a gyakoribb kérdésekre adott válaszainkat is megtalálhatja.  

 

 

Kampányfeladatok

 

1. Feladat - Változtassatok!

Egyéni feladat

Szabadon választható

Szükséges eszközök: Számítógép és internetes kapcsolat

Mennyire éltek zölden? Internetes kvízünkkel olyan lehetőségeket ismerhettek meg, amelyekkel akár Ti is hozzájárulhattok környezetünk állapotának javításához. A kvízt az Éghajlatvédelmi Szövetség honlapján és közösségi oldalán keresztül érhetitek el: www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu és www.facebook.com/KlimaveddVelem

 

2. Feladat - Tudjátok, hogy mekkora az ökológiai lábnyomotok?

Egyéni feladat

Szabadon választható

Szükséges eszközök: Számítógép és internetes kapcsolat

Nem, ez a cipőtök méretéhez nem kapcsolódik. Ez az a terület, amely ahhoz kell, hogy élni tudjatok a nagyvilágban. Mindenhez hely kell, az élelmiszerek előállításhoz, a háztartások működtetéséhez, a fűtés, az áram, a víz biztosításához, a hulladék hasznosításához, elhelyezéséhez, no és persze a közlekedéshez is. A www.kothalo.hu/labnyom/ oldal segítségével számítsátok ki, mekkora lábon éltek!

 

3. Feladat - Gondolatok fákról, erdőkről

Egyéni feladat

Szabadon választható

A legjobb alkotásokat díjazzuk

Szükséges eszközök: papír, íróeszköz vagy számítógép

A fáknak ezerféle szerepük és hasznuk van életünkben. Ragadjatok tollat, ceruzát és írjatok egy verset vagy fogalmazást!

A legjobb alkotások készítőit díjazzuk, kérjük, hogy a jobb alkotásokat juttassák el címünkre – a szövegszerkesztőben készült alkotások elektronikusan is beküldhetőek!

 

4. Feladat - Szavazzatok az Év Fájára!

Egyéni feladat

Szabadon választható

Szükséges eszközök: Számítógép és internetes kapcsolat

Az http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon 15 fa verseng az Év Fája címért, köztük a 6. Körbeépített győri vadgesztenyefa a saját jelöltünk! Megköszönjük, ha a kampányhéten támogatjátok a jelöltünket!

Így támogatható a fa:

1. Látogass el a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalra;

2. Görgess le a 6. A körbeépített győri vadgesztenyefa történetéig;

3. A képek alatti részbe írd be az e-mail címed és klikkelj a mellette található gombra;

4. A postaládába érkező levélben található linkre kattintva érvényesítsd a szavazatodat.

(+1. Néhány levelezőrendszer a beérkező levelet a reklámüzenetek közé teszi, így ha nem érkezik meg a levél, érdemes ott is körülnézni.)

 

5. Feladat – Rajzolj tölgyet!

Egyéni vagy kiscsoportos feladat

Szabadon választható

A legjobb alkotásokat díjazzuk

Szükséges eszközök: A4-es rajzlap és rajzeszközök

2015 fája a kocsányos tölgy. Ez a csodálatos több száz évig is elélő fa őshonos hazánkban. Nézzétek meg a fa formáját, levelének és termésének alakját. Engedjétek szabadjára képzeleteteket és a formák alapján készítsetek rajzot vagy festményt!

A diákok nem csak egyénileg, hanem kisebb csoportokban is dolgozhatnak. A legjobb alkotások készítőit díjazzuk, kérjük, hogy a jobb alkotásokat juttassák el címünkre!  Amennyiben A4 méretnél nagyobb kép készítése mellett döntenek, kérjük, hogy ne az alkotást, hanem az arról készült jó minőségű fényképet juttassák el részünkre elektronikusan!

 

6. Feladat - Nagy klímakép

Közösségi feladat

A 6.; 9.; vagy 10. Feladatok egyikének megvalósítása kötelező!

Szükséges feltételek: Megfelelő helyszín és fényképezőgép a dokumentáláshoz

Készítsetek egy közös, nagy képes üzenetet, ahol a résztvevők valamilyen formába állva üzennek! Az üzenet lehet maga az előkép formája, vagy a kezetekben tartott betűkből összeálló üzenet.

A közösségi feladaton a kampányhét összes résztvevője vegyen részt!

A közösségi akcióról készült képeket elektronikusan kérjük beküldeni!

 

7. Feladat – Egy szelfi Párizsba?

Egyéni vagy kiscsoportos feladat

Szabadon választható

A legjobb alkotásokat díjazzuk

Szükséges eszközök: fényképezőgép, tábla vagy írólap és íróeszköz

Fogalmazzatok meg egy gondolatot, mely felhívja a figyelmet, min kellene változtatnunk, vagy mit tehetünk magunk környezetünk védelmében. Írjátok le a gondolatot és fotózzátok le magatokat vele! A fotókat eljuttatjuk az év végi klímakonferenciára Párizsba!

A diákok nem csak egyénileg, hanem kisebb csoportokban is dolgozhatnak. A legjobb alkotások készítőit díjazzuk. Kérjük, hogy a legjobb alkotásokat elektronikusan juttassák el címünkre!

A szelfik készítéshez ötletek meríthetőek a Magyar Természetvédők Szövetségének kampányából:https://www.flickr.com/photos/mtvsz_foehu

 

8. Feladat – Öko-képregény

Egyéni vagy kiscsoportos feladat

Szabadon választható

A legjobb alkotásokat díjazzuk

Szükséges eszközök: A4 rajzlap és rajzeszközök, vagy számítógép és grafikai program

Van egy vicces, a környezet védelméhez kapcsolódó gondolatotok? Dolgozzátok fel képregényes formában! 

A diákok nem csak egyénileg, hanem kisebb csoportokban is dolgozhatnak. A legjobb alkotások készítőit díjazzuk. Kérjük, hogy a jobb alkotásokat juttassák el címünkre!  Amennyiben A4 méretnél nagyobb kép készítése mellett döntenek, kérjük, hogy ne az alkotást, hanem az arról készült jó minőségű fényképet juttassák el részünkre elektronikusan! A diákok elektronikusan számítógéppel és számítógépes grafikai programmal is dolgozhatnak, ez esetben is elektronikusan kérjük az elkészült jobb alkotásokat.

 

9. Feladat - Mozgásban az üzenet!

Közösségi feladat

A 6.; 9.; vagy 10. Feladatok egyikének megvalósítása kötelező!

Szükséges feltételek: Megfelelő helyszín és kamera a dokumentáláshoz

Nem csak állóképes üzenetet alkothattok, hanem olyat is, melyen fontos szerep jut a mozgásnak.

Természetesen ezeknél az üzeneteknél nem fényképet, hanem videót várunk tőletek!

A közösségi feladaton a kampányhét összes résztvevője vegyen részt!

Javasoljuk, hogy a videót az iskola vagy valamelyik pedagógus közösségi videó csatornájára töltsék fel és csak a linket küldjék el részünkre!

 

10. Feladat – Akció a környezetért!

Közösségi feladat

A 6.; 9.; vagy 10. Feladatok egyikének megvalósítása kötelező!

Szükséges feltételek: Megfelelő helyszín és kamera a dokumentáláshoz

Természetesen az élőkép vagy kisfilm mellett, vagy helyett egyéb közös akciót is megvalósíthattok, ha ennek feltételeit nevelőitekkel meg tudjátok teremteni. Lehet ez egy faültetés akció, udvarrendezés vagy akár egy más közösségi program szervezése, pl. zsibvásár helyi termékekből.

A közösségi feladaton a kampányhét összes résztvevője vegyen részt!

A közösségi akcióról készült képeket elektronikusan kérjük beküldeni!

Mellékletek:
Fájl letöltése (Kampányfeladatok.doc)Kampányfeladatok[ ]42 kB
Fájl letöltése (mozdulj2015_feladatok.jpg)Feladatok képekben[ ]699 kB
Fájl letöltése (Mozdulj_tanari_utmutato_2015.doc)Tanári útmutató[ ]39 kB
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

Pártoló tagtelepülések