Támogatóink

Reflex

 

 

 

 

A honlap megújítását a Földművelésügyi Minisztérium "Zöld Forrás" programja támogatta.

Légbőlkapott energia Győr

Hírvivő

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület nagy sikerrel rendezte meg műhelykonferenciáját május 22-én Pannonhalmán a Szent Jakab Zarándokházban, ahol Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát úr közreműködésével adtuk át Clipma Éghajlatvédelmi szakképzésünk diplomáit és a KlímaSztár 2013 díjakat.

 

CLIPMA – Éghajlatvédelmi szakképzés

Az Európai Unió “Lifelong Learning Programme” támogatásával 4 országban, Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában és a Reflex Egyesület koordinálásával hazánkban valósul meg az a program, melynek keretei között önkormányzatok szakemberei bővíthetik ismereteiket az éghajlatvédelem több területén.

A magyarországi képzések a tematikához illő helyszíneken valósultak meg - Pannonhalmán, Gömörszőlősön és Felsőörsön. A képzési alkalmakon túl a résztvevők egyéni és csoportos feladatokat oldottak meg, többek között elkészítettek egy éghajlatvédelmi projekttervet saját településüknek.

A résztvevők visszajelzése, a képzés értékelése megerősítette a szervezőket abban, hogy szükség van a hazánkban újszerű képzésre, ezért a Reflex Egyesület a képzés anyagaira építve előkészítette és benyújtotta a szakképzés akkreditációját.

A képzési program iránt Ausztria mellett, ahol az önkormányzatok munkatársainak kötelező képzéseken részt kell venniük és kreditpontokat gyűjteniük, hazánkban mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. A 25 jelentkezőből 18 teljesítette a képzés feltételeit és vehette át az oklevelét.

A képzést szervező Reflex Egyesületnek és az Éghajlatvédelmi Szövetségnek külön örömet jelentett, hogy dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, mint a fenntarthatóság szempontjából mintaértékű fejlesztéseket megvalósító Pannonhalmi Főapátság képviselője, elfogadta a képzés fővédnökségét és közreműködött a képzés elindításban és zárásában, az oklevelek átadásában.


Laki György kajárpéci polgármester átveszi oklevelét a képzés fővédnökétől Várszegi Asztrik főapáttól és Lajtmann Csabától az Éghajlatvédelmi Szövetség elnökétől


A KlímaSztár 2013 díjazott településeinek képviselői

KlímaSztár 2013 - Települési utak a fenntarthatóság felé

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrásának támogatásával a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség 2011 után idén másodszor hirdette meg KlímaSztár felhívását, melyen az Európai Klímaszövetség mintája nyomán a legjobb megvalósított helyi éghajlatvédelmi fejlesztéseket díjazza.

A felhívásra tizennégy település pályázott, melyből a zsűri négy település - Derekegyház, Óbuda-Békásmegyer, Pitvaros és Szeged - pályamunkáját díjazta.

A 4 településen az éghajlatvédelemhez kapcsolódó komplex tevékenységek valósultak meg:
- Derekegyház – faluközpontjának revitalizációja: zöldfelület bővítéssel, esővíz hasznosítással és energiatakarékos közvilágítással; környezetkímélő szennyvízkezelés fejlesztése; tömegközlekedés fejlesztése akadálymentesített megállókkal; közösségi kisbusz beszerzése; kerékpárút fejlesztés; napelemes közvilágítás kialakítása; megújuló energiaforrások helyi hasznosítása – napelemes, komplex biomassza rendszer, energiaültetvény, fafeldolgozás és -hasznosítás a helyi közintézményekben.
További információ: Ponicsán Péter településfejlesztési vezető-tanácsos: 06 63 453 003


Derekegyház képviselői átveszik a KlímaSztár díjat

- Óbuda-Békásmegyer – Közintézmények - Kerék Utcai Iskola, Arató Bölcsőde, Tüdőgondozó – energiatudatos korszerűsítése, melyek során az energiafelhasználás több mint 50%-al csökkent; Faluház projekt.
További információ - Szabó Magdolna önkormányzati főtanácsadó: 06 1 43 78 583


Óbuda-Békásmegyer pályázatának bemutatása

- Pitvaros - Elektromos áram termelése intézményüzemeltetés céljából, biobrikett gyártása és fűtési szezonban felhasználása az intézményeik fűtésére és szociális segélyezésre; Kerékpáros közlekedés fejlesztése; Fűtéskorszerűsítés magyar hőszivattyúkkal; Lokális lehetőségek kiaknázása: energiaültevény CO2 megkötésére és helyi, megújuló tüzelőanyag biztosítására.
További információ: Radó Tibor polgármester: 36 62 522 411

 


Radó Tibor polgármester átveszi a KlímaSztár díjat

- Szeged - Agóra Szeged Pólus - A közművelődés szolgálatában: energiatudatos fejlesztés, megújuló energiák kiaknázásával (napkollektor, napelem, hőszivattyú); Szegedi Nemzeti Színház energetikai korszerűsítése; Elektromos tömegközlekedés fejlesztése – új villamos és trolibusz vonal, a meglévő vonalak korszerűsítése.
További információ: Csernai Ibolya, Nagy-Benkő Dóra 36 62 564 471

 


Szeged pályázatának bemutatása

A beérkezett pályázatokat a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége és a programot támogató Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőiből álló zsűri bírálta el és hozta meg döntését konszenzussal.


KlímaSztár díj és oklevél

A KlímaSztár 2013 díjai Sándor József Péter – „Alkotász” hulladéküveg (bontott ablaküveg) felhasználásával elkészített egyedi alkotásai. A négy települést a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség jelöli a 2014-es európai ClimateStar díjra.

Az esemény fotóalbuma: https://plus.google.com/photos/116130761576642527026/albums/5881088727875937409?authkey=CIjjg4LWvrLpqwE

Bővebb információ: Lajtmann Csaba; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; 06 30 232 66 58

 

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

Pártoló tagtelepülések