Az Éghajlatvédelmi Szövetség  első programja a KlímaSztár, amely a legjobb helyi éghajlatvédelmi gyakorlatokat díjazza és mutatja be 2011 óta. A 2021-ben immáron hatodik alkalommal meghirdetett felhívás ezúttal a települési zöldfelület-gazdálkodás és esővíz-hasznosítás mintaértékű jó példáira fókuszált. A szövetség nemcsak nagyívű projekteket, hanem a kisebb, helyi közösségek és települések által is könnyen megvalósítható modelleket is kereste. A 2021-es megmérettetésen két község Pápateszér és Püspökszilágy mellett Budapest IX. és XVIII. kerületét, valamint a FŐKERT Nonprofit Zrt-t díjaztuk. A pályamunkákat 5 fős szakmai zsűri bírálta el; a díjátadóra 2021. augusztus 28.-án Keszthelyen kerül sor a 30. Zöld Civil Országos Találkozó keretein belül.

 

A díjazott példák gyakorlatias megközelítéssel segítik elő az éghajlatváltozással járó kedvezőtlen hatásokra való felkészülést, így tehát más települések, városok, helyi közösségek számára is követhető megoldásokkal szolgának. A nyertes munkák színes képet mutatnak a lehetséges megoldások tárházából. Érintik többek közt a városi, települési faállományok megóvását; társasházi zöldterületek növelését; hosszútávú szén-dioxid megkötést, csapadékvíz helyi hasznosítását és a települési szintű vízvisszatartást. 

 

A díjátadó fényképgalériája 

https://photos.app.goo.gl/68uXUeMzv9MJ4c2ZA 

Fotók: Sarkadi Péter/Greenfo

 

A díjazott pályamunkák 

 

BP FŐKERT Nonprofit Zrt. - BP FATÁR adatbázis és alkalmazás 

A BP FATÁR a magyar főváros adatbázisa és ingyenesen letölthető applikációja, mely Budapest fakataszterét, parkkataszterét, illetve helyi védettségű területeinek kataszterét jeleníti meg. Az applikáció mind a fővárosi, mind a kerületi önkormányzatok tulajdonában, kezelésében álló zöldinfrastruktúra-elemek bemutatását, összesítését célozza meg. A FATÁR célja egyfelől, hogy a faállományról a fővárosi önkormányzat olyan naprakész alapadatokat gyűjtsön össze, melyek segítségével átláthatóvá válik a budapesti favagyon, és ezzel a zöldfelületi rendszer fenntartása, fejlesztése tervezhetővé váljon. Másfelől fontos eszköze a lakossági szemléletformálásnak.

A díjat Zakar András vezérigazgató vette át. Előadása ITT érhető el.

 

 

BP IX. Kerület Ferencváros - Ferencvárosi Zöld udvar támogatási program

A kerület által meghirdetett program több, mint 10 éve működik, minden évben van pályázati kiírás. Célja, hogy támogatást nyújtson a ferencvárosi társasházak belső, zárt udvarán közös zöldterületek létrehozásához, a meglévő kertek zöldfelületeinek növeléséhez, fejlesztéséhez, valamint a társasházak előtti közterületek zöldítéséhez. A pályázati támogatás komposztálók, zöldhomlokzatok és kerékpártárolók kialakítására is felhasználható. 

A díjat Barna Renáta környezetvédelmi referens vette át. Előadása ITT érhető el.

 

 

BP XVIII. Kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre - Megoldások az esővíz hasznosítására, a zöldfelület védelmére és fejlesztésére 

Az önkormányzat az éghajlatváltozást kísérő időjárási változásokhoz (hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék illetve aszályos időszakok, hőhullámok) igyekszik alkalmazkodni. Ennek kapcsán lakossági programokat hirdetnek (pl. esővízgyűjtés támogatása, komposztálás, stb.) valamint nemzetközi pályázati programokhoz csatlakozva valósítanak meg klímaadaptációs lépéseket, többek közt a városi csapadékvíz-gazdálkodás témakörében. Nagy hangsúlyt fektetnek a kerület területén található zöld-infrastruktúra megóvására, fejlesztésére.

A díjat Petrovai László alpolgármester vette át. Előadása ITT érhető el. 

 

 

Pápateszér község - Örökerdő a település központjában 

A Magas-Bakony lábánál helyezkedik el az ezerkétszáz lelkes Pápateszér, ahol a helyi közösség támogatásával a falu vezetése úgy döntött, örökerdőként újítja meg a falu központjához közeli belterületet. A kezdeményezés mögött a WWF Magyarország és az Éghajlatvédelmi Szövetség programja áll. A zöld szervezetek 2019 év végén keresték meg a települést olyan területet keresve, amely alkalmas természetközeli élőhely kialakítására. A felajánlott lehetőség találkozott a falu vezetésének elképzelésével, hiszen éppen akkor rendeződtek a falu közepén található, mélyen fekvő területének tulajdonviszonyai, amelynek a település közösségi szerepet szánt. A közösségi faültetéseken a területen közel kétezer őshonos fa- és cserjefaj magoncait ültették el.

A díjat Völfinger Béla polgármester vette át. Előadása ITT érhető el.

 

 

Püspökszilágy község - Szivárgó rönkgátakkal a villámárvizek ellen, a csapadékvíz visszatartásáért

Püspökszilágy mintatelepülésként kapcsolódott be "Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében" (LIFE-MICACC) című projektbe, melynek során a falu lefolyáslassítással küzd a villámárvizek ellen. A gyakran villámárvizeket okozó Szilágyi-patakon a gyorsabb vízelvezetés helyett a lefolyás lassítására, a víz megőrzésére fektették a hangsúlyt. A falu feletti vízgyűjtő területen hét darab szivárgó rönkgát épült a patakot tápláló időszakos vízmosásokon.

A díjat Tordai Sándor polgármester vette át. Előadása ITT érhető el. 

 

 

A díjakról

A díjak ismét a tényői Alkotász Műhelyben készültek, melyeket Samu Eszter és Sándor József Péter ezúttal pezsgősüvegek és bontott építőkövek felhasználásával készített el. 

 

Bővebb információ a KlímaSztár programról: Lajtmann Csaba; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; 06 30 232 66 58

 

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések