Közösségi megoldásokat keresett a klímaváltozás problémájára az Éghajlatvédelmi Szövetség, amely 2017-ben immár negyedszer hirdette meg KlímaSztár programját. A zsűri egyhangú döntésével a díjat 5 pályázó - Egyházasfalu, Kunsziget, Őriszentpéter, Szekszárd települések és Wekerletelep közössége – nyerte el, akik a Soproni Egyetem Ligneum látogatóközpontjában vették át díjaikat 2017. június 27-én. A díjazott településeket az Éghajlatvédelmi Szövetség kiadványban mutatja be, mely elektronikusan itt érhető el: https://goo.gl/8oNfjJ

Fényképes beszámoló a díjátadó rendezvényről: https://goo.gl/gaJGr6 

A fényképek szabadon felhasználhatóak, a forrás - Éghajlatvédelmi Szövetség - megjelölésével.

 

Lajtmann Csaba az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke foglalta össze a KlímaSztár 2017 programot:
- A szakminisztérium Zöld Forrásának támogatása idén negyedik alkalommal tette lehetővé a felhívás meghirdetését. Az évek folyamán nem változott az alapcél, mely egybeesik az Éghajlatvédelmi Szövetség egyik alapvetésével, melyben arra igyekszik rámutatni, hogy a helyi folyamatoknak, fejlesztéseknek fontos és megkerülhetetlen szerepe van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A díjazott öt település és közösség - Egyházasfalu, Kunsziget, Őriszentpéter, Szekszárd települések és Wekerletelep közössége - egyaránt olyan követhető mintát állít más települések elé, melyek valódi helyi megoldások a változás folyamatában, legyen szó az alkalmazkodásról és-vagy a szén-dioxid kibocsátásának a csökkentésről.

 

A pályamunkákat 5 fős zsűri bírálta el, a munkában közreműködött a támogató Földművelésügyi Minisztérium, az NFM Klímapolitikai Főosztályának képviselője, két fő a 2015-ben díjazott közösségek részéről és Laki György kajárpéci polgármester, az Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke. A zsűri nevében az értékelést Rózsahegyi Péter mutatta be, aki a 2015-ben díjazott Rákosligetet képviselte a zsűriben:


- Idén is több szempontot vettünk figyelembe a pályaművek értékelésénél és a döntésünket egyetértésben hoztuk meg. A díjazott pályázatok mindegyikére jellemző, hogy a helyi társadalmi részvétel nemcsak egy megvalósult fejlesztés kötelezően megvalósítandó eleme. A települési közösségi megoldásokban a helyben lakók nemcsak passzív élvezői a megvalósult fejlesztéseknek, hanem azokban maguk is aktívan részt vettek. A mostani pályázatok többsége arra is jó példát ad, hogy szerényebb finanszírozással is lehetnek életképesek a helyi adottságokat jól felhasználó, innovatív kezdeményezések, ha valóban az érintett közösségek együttműködésében hajtják végre.

 

A KlímaSztár 2017 díjaival kapcsolatban Sándor József Péter „Alkotász" örömmel mondta el, hogy szeret az Éghajlatvédelmi Szövetséggel együtt dolgozni, hiszen a fenntarthatóság szellemisége tőle sem áll messze, és ezt az eszmét ismét sikerült megjeleníteni a felhívás díjaiban is, hiszen a díjak üvegrésze bontott lakótelepi ablakokból, míg a talpazata korábban szőlőkordonként szolgált akácoszlopból készült.

 

Zárásként Lajtmann Csaba elmondta, hasonlóan a korábbi felhívások díjazottaihoz az öt települést 2017-ban nevezik az Climate Star európai felhívására, és bíznak benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan egy vagy két pályázó az európai díjat is elnyeri 2018-ban.

 

Bővebb információ a KlímaSztár 2017 programról: Lajtmann Csaba; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; 06 30 232 66 58

 

Felvilágosítás a díjazott településeken megvalósult fejlesztésekről:
- Egyházasfalu - dr. Dőry István - 70/579-8219 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- Kunsziget - Lendvai Ivánné polgármester - 30/226-9730 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- Őriszentpéter - Őr Zoltán polgármester - 30/400-7303 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- Szekszárd - Balog Kitti - 74/504-185 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
- Wekerletelep - Tracey Wheatley - 70/339-0709 - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

Pártoló tagtelepülések