Helyi válaszok a klímaváltozásra. Felhívás önkormányzatoknak a legjobb megvalósított

éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért. Az Éghajlatvédelmi Szövetség Magyarországon 2011 és 2013 után harmadik alkalommal hirdeti meg a KlímaSztár felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát.
 
A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk – ez a központi gondolata a „2015 a Fejlesztés Európai Évének”, és ezt választottuk a KlímaSztár 2015 felhívásának alapjául is.

2015 év végén Párizsban talán nemzetközi szinten is sikerül megállapodni, és hatékonyan fellépni a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítéséért. A nemzetközi folyamatok mellett, azok szerves részeként fontos szerepe van a helyi, települési, térségi szintű jó, követhető megoldásoknak. Ezeket a helyi mintákat díjazza az Európai Klímaszövetség a Klímasztár (ClimateStar) elismeréssel.  
 
A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Magyarországon 2011 és 2013 után harmadik alkalommal hirdeti meg a KlímaSztár felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát. Programunkban szeretnénk kiválasztani és díjazni a legjobb helyi – önkormányzatok közreműködésével megvalósított – projekteket, tevékenységeket, és szeretnénk bemutatni a hazai jó példákat.
 
Felhívásunkra olyan fejlesztések, projektek leírását várjuk, amelyek a környezeti fenntarthatóságot, ezáltal az éghajlat védelmét szolgálják. Néhány lehetséges példa: 
- Az energiafelhasználás csökkentéséhez, helyi, megújuló energiaforrások hatékony felhasználásához kapcsolódó fejlesztések;
- Fenntartható települési / területi tervezés, fejlesztés – környezetkímélő közlekedés (gyalogos, kerékpáros, tömegközlekedési rendszerek fejlesztése), közösségi célú városrehabilitációs tevékenységek (parkosítás);
- Helyi termékeket, termelőket előnyben részesítő tevékenységek.
 
A felhívásra bármely hazai település jelentkezését várjuk, amennyiben szeretné a magyarországi KlímaSztár díjat elnyerni. Jelentkezni az önkormányzat éghajlatvédelmi tevékenységeinek bemutatásával lehet:
- A honlapunkról letölthető formanyomtatvány három részének (Önkormányzat adatai, Települési klímaprofil, és a Projekt bemutatása) feldolgozásával. Az egyszerűen kitölthető klímaprofil alapján ideális esetben – amennyiben a település az összes kapcsolódó lépést megtette – a következő oldalon egy klímacsillag rajzolódik ki. Ez a csillagdiagram grafikusan is segíti az önértékelést. 
- A projektet bemutató fényképeket kérjük, hogy a formanyomtatványhoz csatoltan küldjék el!
 
A KlímaSztár elnyerése anyagi díjazással nem jár, a nyertes települések elismerésül oklevelet és egy, a felhívás eszmeiséget tükröző művészeti alkotást kapnak, melyet ünnepélyes rendezvény keretei közt nyújtunk át 2015 májusában. A díjazott települések részt vehetnek a 2016-os európai megmérettetésen. 
 
Kérjük, hogy a kitöltött formanyomtatványt, mely letölthető a Szövetség honlapjáról, és a fényképeket legkésőbb 2015. március 31-ig juttassa el a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre! Bővebb tájékoztatás a felhívásról:
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség (Lajtmann Csaba) - 06 96/316-19206 30/232-6658
Villámposta: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Mellékletek:
Fájl letöltése (klímasztár2015.xls)A KlímaSztár 2015 adatlapjának letöltése[klímasztár2015]1251 kB
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

Pártoló tagtelepülések