2014 februárjában indult a felső tagozatosok számára meghirdetett játékos éghajlatvédelmi vetélkedő, a Klímaőrjárat. A fordulók során a diákok 3 fős csapatokba szövetkezve derítették fel a környezetükben, iskolában és otthon tapasztalható környezetrongáló folyamatokat. Így kapott bizonyítványt az iskolájuk, adtak környezetbarát receptötletet ismerősüknek vagy okos tudósként környezeti problémákat tártak fel, az írásbeli feladtok után a nyugat-dunántúli legjobb 10 csapat a pannonhalmi regionális döntőben mérte össze erejét.

A tanulók valós élethelyzetben tanulták meg környezetük védelmének fontosságát, és mai sikerszakmák (oknyomozó riporter, kutató, kommunikációs szakember) csínját-bínját kiismerve bizonyíthatták, hogy képesek felelősebben fellépni, mint sok felnőtt.

 

Az eseményről készült diasorozat IDE KATTINTVA elérhető! 

 

 

A küldetés véget ért.  Az idei évben a Klímaőrjárat vetélkedőn hat régióban több mint 500 csapat, vagyis több mint 1500 diák vett részt összesen, amelyből a regionális döntőkbe a legjobb 10 csapat 30 diákja jutott.

 

A vetélkedő nyertes csapatai 5 napos kalandtáborban vesznek részt júliusban, a döntős csapatok értékes és hasznos ajándékokkal (terep-, túra- és kerékpáros felszerelések, öko-könyvek, magazin-előfizetések, kreatív környezettudatos játékok) térhettek haza.

 

Nyugat-Dunántúlon a fordulók és a döntő lebonyolításában a Reflex Környezetvédő Egyesület vett részt. A regionális döntőt a Zalalövői Általános Iskola Zöld-Fülűek csapata nyerte – mondta el Lajtmann Csaba regionális koordinátor, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa. A második helyen a győri ÉSZ-book csapata (Gyárvárosi és Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), a harmadik helyen a Gyümölcssaláta csapata (Türjei Szent László Általános Iskola) végzett a szoros versenyben.  „A döntő izgalmas volt, a feladatok érdekesek. A legjobban az első forduló feladata tetszett nekünk, ahol nyomozóként kellett helytállnunk, és egy tikos jelszót kitalálnunk. – mondta a mosonszolnoki Általános Iskola csapata.

 

„A verseny feladatai gondolkodásra ösztönöztek, és többféle képességet fejlesztettek: a diákok a fordulók során adatgyűjtés, - feldolgozás, elemzés, kreatív és kommunikációs feladatok segítségével ismerték meg a jelen környezeti problémáit, kerestek megoldásokat és felfedezték, hogy az ő hangjuk is számít!” – mondta el lapunknak Kis Klára, a Klímaőrjárat programfelelőse.

 

A 110 hazai környezet- és természetvédő szervezetet tömörítő Magyar Természetvédők Szövetsége 2008 óta szervezi partnereivel a sikeres Klímaőrjárat vetélkedősorozatot, amely játékos formában neveli az ifjabb generációt a környezettudatos életmód gyakorlati megvalósítására. Idén az országos verseny koordinációjában a nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület vett részt.

 

 

 

További információ:
Lajtmann Csaba, 30-232-66-58

 

Kis Klára, programfelelős, Klímaőrjárat, Magyar Természetvédők Szövetsége, 70/770-6514

 

A programot az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap

támogatja az Új Széchenyi Terv keretében. Magyarország megújul.

 

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések