2009 után ismét jégkocka akciókat szervezünk, ezúttal Szegeden és Nyíregyházán.
Magyarországon már a 10. és a 11. két köbméteres „jégkockát" szigeteltük le március 20-án és 21-én a Víz Világnapjához kapcsolódva a passzív házak hőtechnikai előírásai szerint. Az akció két és fél hónapja alatt azt vizsgáljuk, hogy a jég hány százaléka éri meg a június elejei kicsomagolást. Az akció a Reflex Egyesület „Lábbusz" pályázatában az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Csemete Egyesület és az E-misszió Egyesület szakmai közreműködésével a KEOP támogatásból valósul meg.


Szigeteljen jobban!

Az idei akciók középpontjában a „Szigetlejen jobban!" gondolat áll, amivel arra szeretnénk rávilágítani, hogy nem elég a mára már megszokott néhány centiméteres szigetelés házainkra. Ha meg szeretnénk felelni a kor kihívásainak és teljesíteni az EU egyik alapvető célkitűzést 2020-ra, hogy 20%-al javítsuk az energiahatékonyságot. A célok eléréshez bizony vastagabb szigetelésre van szükségünk! Ráadásul, hogy az aktuális gondolattal éljünk ez valódi rezsicsökkentés lehet!

Polisztirol vagy szalmabála?
Idén a két helyszínen különböző anyagot választottunk a jég leszigetelésére. Szegeden a mindennapok leggyakoribb anyagát a polisztirolt használtuk (ahogy a legtöbb korábbi akciónknál is), Nyíregyházán viszont egy hazánkban új, de a nagyvilágban nagy hagyományra visszatekintő módszert a szalmabálát választottuk. A szalma a „zöld" szempontok alapján nagyon jó választás, hiszen:
- Nincs a gyártás során környezetszennyezés;
- Általában közelről beszerezhető, nem kell szállítani;
- Alkalmat ad a kétkezi, közösségi – „kalákás" – munkára, ahogy azt az akción készült fénykép is jól bemutatja, ahol a helyi ovisok kapcsolódtak be nagy lelkesedéssel a sártapasztásba;
- És végül, de nem utolsósorban az életút végén a bontott anyaggal – sár és szalma – nincs sok gondunk, hiszen komposztálás után akár tápanyagként is felhasználhatjuk.

Változik az éghajlat, változtassunk mi is!
A szigetelés alól csordogáló víz a klímaváltozásra figyelmeztet bennünket, ha szeretnénk elkerülni vagy legalábbis alkalmazkodni a globális környezeti problémához változtatnunk kell. Olyan életmódra kell váltanunk, mely a helyi források fenntartható használatára épít, ahogy erre a kocka oldalán található táblákon is felhívjuk a figyelmet!

Tippeljen!
Az akciók végeredményét 2014-ben nem csak a két helyszínen lehet bekapcsolódni, online játékunkban bárki megtippelheti, a jégkockák hány százaléka éli túl az akciót:
http://eSurv.org?u=jegkocka

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések