hatos2012-ben harmadszor hirdette meg az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyt, melyre idén 60 fát neveztek közösségek, családok, magánszemélyek és különböző szervezetek. A nevezettekből 13 fát juttatott tovább a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije, amelyek közül a közönség nyilvános, online szavazással választhatja meg az Év Fáját.

Győr-Moson-Sopron megyéből a kajárpéci Hatos-tölgy méretteti meg magát. A győri Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség ezúton buzdít minden megyei lakost arra, hogy egy egyszerű szavazással repítsük a képzeletbeli dobogó tetejére ezt a gyönyörű fát. Szavazni itt lehet: http://evfaja.okotars.hu/dontosfak

Amit a Hatos-tölgyről érdemes tudni:

A hatos-tölgy nevét a tövénél elágazó „ágairól”, törzseiről kapta. A fa és a körülötte kialakított pihenőhely kedvelt célpontja nem csak a környékbeli települések, de a közeli nagyváros, Győr helyi kikapcsolódási lehetőségeit kereső kirándulóinak is. Ugyan a hat ágból mára sajnos csak öt maradt, de ez mit sem von le a fa iránt megnyilvánuló szeretetből, tiszteletből.

A látogatókat a fánál kialakított információs tábla az alábbi rendhagyó történelemórával fogadja:

Vándor, itt állok már 3 évszázada. Nagy idő, mióta megszülettem. Háború dúlt a világban, mikor felcseperedtem lehanyatlott a félhold. Az utolsó Bécs elleni török hadjárat során Kara Musztafa seregei még 1683-ban elpusztították az egész vidéket.

h

Rövidesen újra fegyverek zajától lett hangos a táj. 1704-ben a koroncói csatában Forgách Simon, Rákóczi tábornagya és Heister, a német császár generálisa vívott véres csatát a közelben. A népmonda szerint II. Rákóczi Ferenc is tartózkodott itt a környéken. Következtek a békés, erőt gyűjtő évek, újjáépültek az elpusztult falvak, templomok. Pannonhalma a térség kulturális központja lett, de II. József császár megszakította ezt a szerzetesrendek feloszlatásáról szóló rendeletével (1782), utóda viszont, I. Ferenc orvosolta a nagy hibát.
A fegyverek zaja újra belármázta a vidéket. Napóleon hadai véres ütközetet vívtak Kismegyer térségében 1809. június 14-én, hol nemesi felkelőink hősiesen ellenálltak.

h

A fegyverek hangját a múzsa áldása követte. Kisfaludy Károly, Tét nagy szülötte elindította az új magyar irodalmi életet. A zendülésnek a fegyverek vetettek véget. Az 1848-49-es szabadságharc utolsó dunántúli ütközete is a közelben játszódott le, a győri csata részeként vívtak véres harcot nemzetünkért honvédjeink.

g

A fegyverek elcsendesülnek, és újra szépülni kezd a táj. Vasutak, gyárak épülnek, és mindenhol a hegyekben zöldell a híres sokorói szőlő. A zajos huszadik század megismételte az előzőeket: épített, majd 1945. márciusában rombolt a keleti vihar. 40 év csendességéből 1990-ben új hajnal virrad, s megjöttek egy jobb élet reménységei. Szépül, épül a környék. Csendesen megöregedve pihenek e csodás völgyben, csak madár szól, és nyugalom van.

Vándor csak gyönyörködj, és ne rombolj, hogy maradjon valami az utánad jövőknek is!

Fa elhelyezkedése: Kajárpéc külterület
(GPS koordináták: 551072, 239248 erdőrészlet jele: Kajárpéc 2 TI)
Faj: Tölgy
Kora: 300 év