M42011. május 4-7-ig tartott az Európai Éghajlatvédelmi Szövetség éves konferenciája Münchenben, amelyen egyik kolleganőnk, Szabó Krisztina is részt vett három magyarországi önkormányzati képviselővel együtt (Laki György, Kajárpéc polgármestere és egyben a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke, Musits Róbert és Benedek Miklós, Nagykanizsa képviseletében).

A szövetség által minden évben megrendezett éves konferencián idén Münchenben 307-en vettek részt. München önkormányzata három magyarországi szakember részvételét támogatta, hogy elősegítse ezzel a közép-kelet-európai tagtelepülések szövetségi munkába való bekapcsolódását. Idén a konferencia címe a következő volt: „Klíma profit – Helyi éghajlatvédelmi tevékenységek gazdasági előnyei”. Az előadások, szemináriumok témája ehhez a központi mottóhoz kapcsolódott.

M2A konferencián többek között sok szó esett az észak-déli partnerség (európai és dél-amerikai őslakosok partnersége) jelentőségéről, az éghajlat igazságosságról dél-amerikai népek képviselőinek előadásában, az EU új támogatási mechanizmusairól, a Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors) kezdeményezés jelentőségéről. Az érdekes, hasznos szakmai programokon kívül az esti közös vacsorák, biciklis túra, városnézés alkalmával lehetőség nyílt a tapasztalatcserére az európai kollégákkal.
Május 4-én találkoztak a szövetség nemzeti koordinátorai (hazánk mellett Németország, Ausztria, Svájc, Luxemburg, Olaszország), amelyen minden ország képviselői bemutatták az elmúlt időszak hazai tevékenységeit, elért eredményeket, új tagtelepüléseket.

A találkozón felmerült, hogy hasznos lenne ősszel egy műhelymunkát tartani az új EUs tagállamok, közép-kelet-európai országok speciális helyzetéről. Célja a nyugat- és közép-kelet-európai országokban lévő önkormányzatok összehasonlítása, elemzése a következő szempontok alapján: tevékenységek, költségek, források, fejlesztések, prioritások, önkormányzati intézmények fenntartása. Jövő évben St Gallenben, Svájcban gyűlnek össze a szövetség tagtelepüléseinek képviselői.
m3