A Föld Napja, április 22-e alkalmából Dr. Nagy István miniszter úr a Pro Natura Díjat adományozta Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke részére, a települési biodiverzitás védelem, valamint a hazai környezet- és természetvédő mozgalom megújítása érdekében végzett kimagasló, áldozatos tevékenységéért. A díjat 2022. június 3-án a Környezetvédelmi Világnap alkalmából rendezett programon adta át Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár és Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes a Vajdahunyad várában rendezett ünnepségen.

Lajtmann Csaba szinte napra pontosan 32 évvel a Reflex Környezetvédő Egyesület után vehette át az elismerést. Azóta a díj érme mérete jócskán megnőtt, a természeti értékek megbecsülése sajnos nem. A jelölési folyamatban közreműködtek az Éghajlatvédelmi Szövetség civil és önkormányzati tagjai:
- Magyar Természetvédők Szövetsége;
- Reflex Környezetvédő Egyesület;
- Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért;
- Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat;
- Kajárpéc községi önkormányzat;
- Kunsziget község önkormányzata;
- Pápateszér község önkormányzata;
- Répceszemere község önkormányzata.

Az Erdők Nemzetközi Napja és a Föld Napja alkalmából átadták a Pro-Natura díjakat, emlékplaketteket, a Pro Silva Hungariae Díjakat, a Nadler Herbert Díjakat, és a miniszteri elismerő okleveleket.

Minden év tavaszán bővelkedünk olyan jeles napokban, amelyek felhívják a figyelmünket természeti értékeinkre, megőrzendő kincseinkre, azon belül is a fák és az erdők védelmére. Ilyen különleges nap az Erdők Nemzetközi Napja, a Föld Napja valamint a Madarak és Fák Napja. Az Erdők Nemzetközi Napján a felelősen gondolkodó országokat arra ösztönzik, hogy az erdők megóvása érdekében különböző módon támogassák azok védelmét. Ez világszerte nem csak annak az 1,6 milliárd ember a számára jelenti az életet, akiknek megélhetése közvetlenül függ az erdőktől, s azok állapotától.

Farkas Sándor miniszterhelyettes a budapesti ünnepi díjátadón kifejtette: az Agrárminisztérium kiemelt céljának tekinti a meglévő erdők felkészítését a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásra, valamint a fával borított területek növelését. Hazánknak jelenleg 25,4%-át borítja erdei fa és cserjefajokból álló vegetáció. Az Országfásítási Program keretében az elmúlt két évben 42 ezer hektár új erdő létesült. A fásításokat kormányzati programok ösztönzik és népszerűsítik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében például eddig 680 hektár új erdő létesült.

A miniszterhelyettes beszédében megköszönte mindazok munkáját, akik hivatásuk során jelentősen hozzájárultak a Kárpát-medence élővilágának megőrzéséhez, természeti erőforrásaink fenntartható hasznosításához. Az Erdők Nemzetközi Napja és a Föld Napja alkalmából Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár és Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár adta át a miniszteri szakmai elismeréseket.

A Föld Napja, április 22-e alkalmából Dr. Nagy István miniszter úr a Pro Natura Díjat adományozta:
- Ambrus András, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ökológusa részére, a veszélyeztetett gerinctelen állatfajok, halak és vizes élőhelyek megőrzése érdekében kifejtett több mint három évtizedes eredményes munkájáért.
- Fitala Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott természetvédelmi területfelügyelője részére, a madárvédelem és -kutatás, szemléletformálás terén kifejtett kiemelkedő színvonalú tevékenységéért.
- Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke részére, a települési biodiverzitásvédelem, valamint a hazai környezet- és természetvédő mozgalom megújítása érdekében végzett kimagasló, áldozatos tevékenységéért.
- Riskó Andrea, az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztályának osztályvezetője részére, a hazai és nemzetközi természetvédelemben, a természetvédelmi jogszabályok megalkotásában, alkalmazásában tanúsított példamutató feladatellátásáért.