Az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület szervezeti szinten is csatlakozott a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéshez. Szeretnénk, ha a magyar csatlakozó polgárok is hozzájárulnának a kampány sikeréhez, melynek fő célja hogy 2035-ig fokozatosan kivonják a szintetikus növényvédő szereket, segítve ezzel a biológiai sokféleség helyreállítását és egy beporzóbarát mezőgazdaság kialakítását.

 

A méhek és beporzó rovarok Európában és világszinten megmutatkozó hanyatlása csupán egy kezdeti jele a biológiai sokféleség összeomlásának. A szakértők kijelentették, hogy a „jelenlegi gyakorlat folytatása" ezentúl/mostantól már nem választható lehetőség. Egyes tudományos jelentések pedig nemrégiben alátámasztották, hogy a biológiai sokféleség összeomlásának egyik fő okozója a jelenlegi élelmiszertermelési modellünk, többek között az annak alapjául szolgáló szintetikus növényvédő szerek intenzív használatából adódik. A jelentések szerint ezzel egyidejűleg a jelenlegi élelmiszertermelési modell az EU üvegházhatású gáz-kibocsátásának 10%-áért felelős.

 

Mentsük meg a méheket és a gazdákat! - az európai polgári kezdeményezés felszólíta az Európai Bizottságot arra, hogy javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:

 

1. A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.

 

2. A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek.

 

3. A mezőgazdasági termelők támogatása a méhbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.

 

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések