A Reflex Egyesület és az Éghajlatvédelmi Szövetség olyan innovatív megoldásokat keres a városi zöldfelület- és esővíz-gazdálkodásban, melyhez a természet adja a mintát. Ezek a módszerek kulcsszerepet tölthetnek be a települések jövőjében és segíthetik őket a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. A programban hat ország civil szervezetei dolgoznak együtt a Reflex vezetésével az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával.

 

A Reflex Környezetvédő Egyesület elindította hároméves (2020-2023) nemzetközi Erasmus+ projektjét. A „NABI - Nature-Based Innovations for Urban Forest and Rainwater Management" (Természetalapú innovációk a városi erdő- és csapadékvíz-gazdálkodáshoz) című projektben a Reflex vezetésével hat európai ország környezetvédelmi szakértői térképeznek fel olyan - már megvalósult, innovatív - természetalapú megoldásokat, melyek alkalmazható jó példával szolgálhatnak az európai önkormányzatok számára klímaadaptációs munkájuk során.

 

Az Európai Unió által támogatott NABI projekt keretében a partnerek esettanulmányokat készítenek Magyarország, Németország, Ausztria, Olaszország, Románia és Horvátország területén működő, előremutató gyakorlatokról, melyek a későbbiekben online kiadványban lesznek elérhetőek. A projekt elsődleges célja, hogy az önkormányzati munkatársak és szakértők számára könnyen használható segédanyagot biztosítson ebben a témakörben, és megkönnyítse a példaértékű kezdeményezések elterjesztését, hazai gyakorlatba történő átültetését. A projekt során a résztvevő felek egyúttal áttekintik a partnerországok zöldfelület kezeléssel kapcsolatos szabályozásait, melyek a projekt végén szintén online kézikönyv formájában nyújtanak követhető mintát a döntéshozók számára.

 

A partnerek a Reflex vezetésével 2020 decemberében tartottak projektindító megbeszélést, természetesen a vírushelyzetből adódóan az online térben. Remélhetőleg a ZOOM megbeszéléseket a jövőben valós találkozások váltják fel. A tervek szerint a pályázó konzorcium még három alkalommal találkozik a három év során - Firenzében, Freiburgban és Horvátországban. Magyarországon egy négynapos tematikus képzés is megvalósul majd Szegeden, a projektben együttműködő megyei jogú városban.

 

Az első nagy állomás 2021 májusa; erre az időpontra a konzorcium tagjai elkészítik a jó gyakorlatok példatárát. A résztvevők kíváncsian várják, hogy az egyes országokban milyen innovatív, természetalapú megoldásokkal igyekeznek helyi szinten lépést tartani korunk éghajlatvédelmi kihívásaival.

 

A konzorcium tagjai:

Magyarországról a Reflex Környezetvédő Egyesület, Németországból az Aiforia GmbH, Ausztriából a Klimabündnis Österreich, Olaszországból a COSPE, Romániából a Focus Eco Centre és Horvátországból az IDA.

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések