Az Európai Klímaszövetség közleménye - Frankfurt - 2020. október 9. - Az Európai Klímaszövetség tagjai a szövetség éves küldöttgyűlésén állásfoglalást fogadtak el, melyben felszólítják az Európai Tanácsot, hogy jelenlegi formájában utasítsa el az EU-Mercosur megállapodást. Miután az Európai Parlament 2020. október 6.-án megszavazott egy módosítást, a Klímaszövetség és a szövetség tagtelepülései most helyi szinten is szót emelnek a szabadkereskedelmi egyezmény ellen.

 

 "A szabadkereskedelmi egyezmény egy, a nagyvállalatok érdekeit szolgáló egyezség. Aláaknázza a környezeti és társadalmi normákat, és veszélybe sodorja a kistermelőket és a családi vállalkozásokat." - hangsúlyozta Rainer Handlfinger, a Klímaszövetség igazgatósági tagja, aki a Közgyűlés előtt az állásfoglalást ismertette.


Az állásfoglalás elfogadásával a szövetség kifejezi felelősségét az Amazonas-menti őslakos partnerei felé, és arra kéri az Európai Bizottságot, hogy kereskedelmi politikájával ne ássa alá az éghajlatvédelem terén tett önkormányzati erőfeszítéseket. A kereskedelmi törekvéseket inkább az európai éghajlatvédelmi célokkal és társadalmi normákkal összhangban kellene kialakítani.

"Az EU és a Mercosur kereskedelmi megállapodás frontális támadás éghajlati céljaink ellen, mind a szövetség, mind a lakosság tekintetében" - kommentálja Dietmar Mirkes, a Klímaszövetség luxemburgi koordinátora az Európai Unió terveit.

A 30 éves Európai Klímaszövetség megalakulása óta az Amazonas-medence őslakosai mellett áll. A most kiadott állásfoglalást a Seattle2Brussels hálózat számos más szervezetével közösen dolgozta ki.

Az Európai Klímaszövetség angol nyelvű állásfoglalása ezen a linken érhető el: https://www.climatealliance.org/fileadmin/Inhalte/1_About_us/Resolutions/CA-Resolution_EUMercosur_EN.pdf

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések