A Fenntartható Fejlődési Célok elfogadásának öt éves évfordulójára a Hand Szövetség és a Civil Kerekasztal a Fenntartható Fejlődési Célokért, melynek az Éghajlatvédelmi Szövetség is tagja, kiadványt jelentetett meg, amely 13 területen vizsgálja meg azokat az ellentmondásokat, melyek akadályozzák a valódi fenntarthatóság elérését. Ajánljuk figyelmetekbe!

 

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott „Világunk átalakítása: a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló programja” és az abban foglalt Fenntartható Fejlődési Célok egy jobb és fenntarthatóbb jövő ígéretét hordozzák. Megpróbálnak választ találni azokra a globális kihívásokra, amelyekkel szembe kell néznünk, ideértve a szegénységet, az egyenlőtlenséget, az éghajlatváltozást, a természet pusztulását, a békét és a társadalmi igazságosságot veszélyeztető folyamatokat is. 
 
Most rajtunk a sor, hogy a gyakorlatban alkalmazzuk a rendszerszemléletet, felismerve,
hogy egy fenntartható társadalom nem a számos különálló problémát próbálja megoldani, hanem tudomásul veszi és megérti, hogy minden probléma valamilyen rendszerben, a környezet és a fejlődés összefüggésében létezik. Korunk kihívása, hogy az összefüggő problémákra rendszerszemléletű választ találjunk, és a részproblémákra irányuló széttagolt rendszer intézményeinek működését összehangoljuk, és egy egységesen
működő intézményrendszerbe szervezzük. Átjárható, együttműködő, teljességben gondolkodó és intézkedő intézményrendszerre van szükség az eddigi szektorszemlélet helyett.

Ezért is egyeztetett különböző területeket képviselő tizenegy civil szervezet  2017-ben, és alakult meg a Civil Kerekasztal a Fenntartható Fejlődési Célokért. A kiadványunkban bemutatjuk az általunk legsürgetőbbnek ítélt célokkal összefüggő problémákat, és felvázoljuk azokat az alapelveket és eszközöket, amelyek mentén ezek rendszerszemléletű megoldásához hozzá kellene mihamarabb látni. Továbbá tucatnyi területről hozunk példákat, bemutatva a jelenlegi helyzetet, az egymás ellen ható folyamatokat és az ezek felszámolásához vezető elengedhetetlen feladatokat.
 

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések