A Magyar Természetvédők Szövetsége 100 közéleti személy, köztük az Éghajlatvédelmi Szövetség civil és települési tagjainak képviselőinek támogatásával, aláírásgyűjtést indított. A koronavírus-járvány rámutatott globalizált életünk fenntarthatatlanságára: túl sok erőforrást vettünk el a természettől, közösségeinket alárendeltük egy életidegen gazdaságnak, kényelmünkre és anyagi fogyasztásunkra koncentráltunk, önhitté váltunk - ezért gyökeres változásokra van szükség.

 

Mi, magyarok kétszer annyi természeti erőforrást használunk fel évente, mint amennyi fenntarthatóan rendelkezésünkre állna. Gyökeresen kell hát megváltoznunk, s a változásnak minden szintre ki kell terjednie. Ezért a következőket vállalom egyénként, törekszem rá helyi közösségek tagjaként, elvárom az állami és a gazdasági döntéshozóktól, valamint döntéshozóként magam is megvalósítom:

 

Természeti erőforrásaink fenntartható használatát!

 

- Vállalom, hogy harmóniában élek a természettel: minimalizálom energiafelhasználásomat és közlekedésemet, kevesebb és tartósabb terméket vásárolok, nem mérgezem a környezetem.
- Részvételre törekszem az ökológiai korlátok között működő energiaközösségekben és támogatom a helyi közösségek természetvédelmi tevékenységeit.
- Elvárom, hogy a döntéshozók olyan szabályozókat vezessenek be, amelyek abszolút mértékben csökkentik az energia-, az anyag- és a természetes élőhely-használatot, növelik a természetkímélő gazdálkodás arányát, megvédik természeti értékeinket, hogy csak a megújulás mértékéig használjuk erőforrásainkat.

 

Globalizáció helyett lokalizációt!

 

- Vállalom, hogy főként a lakhelyemhez legközelebb termelt termékeket, szolgáltatásokat vásárolom meg. Családunk szükségleteit lehetséges mértékben magunk biztosítjuk.
- Részvételre törekszem olyan helyi önrendelkezést erősítő kezdeményezésekben, mint amilyenek például a fenntartható módon termelő élelmiszerközösségek.
- Elvárom, hogy nőjön a helyi közösségek döntési hatóköre, és hogy az állam a globális szolidaritás erősítése mellett támogassa a helyi és országos önellátás kialakítását, csökkentve a globális turizmusban, kereskedelemben és termelési láncban való részvételt. A külföldre irányuló magyar befektetések és segélyek az ottani helyi szükségletek kielégítését kell szolgálják a környezeti korlátok figyelembevételével.

 

Felelős vállalatokat és pénzrendszerváltást!

 

- Vállalom, hogy fogyasztóként a felelősen gazdálkodók termékeit, szolgáltatásait részesítem előnyben.
- Részvételre törekszem alulról építkező, demokratikus gazdasági összefogásokban, helyi szívességrendszerekben, kalákákban.
- Elvárom a döntéshozóktól, hogy növeljék a vállalatok és a bankok elszámoltathatóságát, csökkentsék azok túlzott befolyását és a jogi személyiséggel való visszaélési lehetőségüket, hogy működésük külső költségeit ne háríthassák át a társadalomra. Részesítsék előnyben a családi és közösségi gazdálkodást. A pénzkibocsátás a közösségi szükségleteket és a természetet szolgálja, ne a bankok extraprofitját és újabb adósságok létrejöttét.

 

Gondolkodási és erkölcsi megújulást!

 

- Vállalom, hogy a boldogságot a fogyasztás, a kényelem és önmagam megvalósításának előtérbe helyezése helyett a megelégedésben, a szeretetben és az igazságosságban keresem.
- Részvételre törekszem a szolidáris társadalomért és a természet védelméért fellépő csoportokban, civil szervezetekben, illetve egyházakban.
- Elvárom, hogy a politika és a gazdaság az erkölcsre, az igazmondásra és az együttműködésre épüljön a társadalom aktív bevonásával, s hogy sikerességünket a pénzügyi mutatószámok helyett jólléti mutatókkal mérjük.

 

Csatlakozás a petícióhoz: https://mtvsz.hu/peticiok/eletigenlo-tarsadalmat-es-gazdasagot

 

További olvasmány: a Magyar Természetvédők Szövetsége különböző szakterületeket érintő javaslatai a fenntarthatóság irányába

 

Az első száz aláíró listája: https://mtvsz.hu/eletigenlo-tarsadalmat-es-gazdasagot-elso-szaz-alairo

 

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések