Százhúsz európai civil szervezet - köztük az Éghajlatvédelmi Szövetség - tiltakozik az USA-EU szabadkereskedelmi megállapodás ellen. Az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások kapcsán az Európai Bizottság által tett állásfoglalásokat kritizálják a civil szervezetek. A Bizottság kockára tenné egészségünket és a környezetünket, csak hogy elkerülje az Amerikába exportált autókra kivetett nagyobb vámokat – hangsúlyozta az Orbán Viktorhoz is eljuttatott levél kapcsán a szervezetek képviselői.

 

Az EU kereskedelmi biztosa, Phil Hogan által tett legutóbbi kijelentések komoly kritikát váltottak ki azon civil szervezetek részéről, amelyek felléptek az EU és az Egyesült Államok között néhány évvel ezelőtt tervezett Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) ellen is. Szembesülve az élelmiszerek szermaradványaira, a baromfihús vegyianyagos kezelésére („klórozott csirke”) és a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó európai szabályok megváltoztatását szorgalmazó amerikai követelésekre az uniós biztos kijelentette, hogy megoldásokat keres az ilyen „szabályozási korlátok” feloldására, azaz enyhítésére.

 

Egy közös állásfoglalásban több mint 120 európai – közte 28 magyar – civil szervezet fejezi ki aggályait ez utóbbi fejleményekkel kapcsolatban, amelyek rosszat sejtetnek az élelmiszerbiztonság és környezetünk védelme érdekében tett uniós szabályokra vonatkozóan. Mindezen túl arra figyelmeztetnek, hogy ezáltal a Bizottság saját maga ássa alá a még csak most alakuló európai zöld megállapodást (European Green Deal), beleértve a növényvédő szerek témakörét is.

 

A TTIP tárgyalások során az Európai Bizottság megpróbálta megnyugtatni az uniós polgárokat, hogy nem fogják áruba bocsátani egészségünket és a környezetünket. Most úgy tűnik, a Trump-adminisztráció által autókra kivetendő magas vámokra vonatkozó fenyegetésének hatására a Bizottság beadja a derekát. Ez felháborító, meg kell akadályoznunk ezt a folyamatot! – jelentette ki Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára.

Az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az Egyesült Államokkal való kereskedelmi tárgyalásokra vonatkozó felhatalmazást, és zárt ajtók mögött elfogadhatatlan engedményeket ígér az amerikai félnek. Politikusainknak határozottan a sarkukra kell állniuk és meg kell állítaniuk e nem kívánatos fejleményeket – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

 

Amennyiben a magyar kormány komolyan gondolja az elmúlt napokban meghirdetett klímavédelmi akciótervet, akkor világosan nemet kell mondania erre a kereskedelmi megállapodásra, amely csupán a jelentős környezetterheléssel rendelkező autóipar érdekeit szolgálná, viszont aláásná az EU éghajlatváltozásra vonatkozó kötelezettségvállalásait is – hangsúlyozta Fidrich Róbert.

Az állásfoglalásban a civil szervezetek arra szólítják fel a kormányokat, országgyűlési és európai parlamenti képviselőket, hogy vegyék rá az Európai Bizottságot az amerikai tárgyaló félnek tett engedékeny kijelentéseinek visszavonására. Az aláíró szervezetek garanciát kérnek arra vonatkozóan, hogy semmiféle olyan engedményt nem tesz az EU, amely gyengítené az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi normák jelenlegi szintjét.

 

Az aláírók rámutatnak arra, hogy az Európai Bizottság számára adott tárgyalási felhatalmazás nem ad teret annak, hogy az élelmiszerbiztonságra és a mezőgazdaságra vonatkozó szabályokkal bármilyen mértékben is foglalkozzanak. Ezen felül a több mint 120 civil szervezet úgy véli, hogy az Európai Bizottság olyan területre téved, amelyet a társadalom nem fogad kirobbanó örömmel. Ahogy az állásfoglalásban fogalmaznak: „az uniós polgárok – elővigyázatosság elvét követő – környezetvédelem iránti elköteleződése csak megerősödött a TTIP-ről szóló nyilvános vita hatására. A TTIP olyan kereskedelmi egyezmény lett volna, amely még egy EU-s demokratikus szavazást sem élt volna túl, ha a szavazás részét képezik olyan mértékű visszalépések a környezetvédelem és élelmiszerbiztonság terén, amelyeket az Egyesült Államok jelenleg követel.”

Az állásfoglalás és az aláíró szervezetek listája:

 https://mtvsz.hu/dynamic/eu_usa_keresk_targy_civil_allasfoglalas.pdf

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések