A hollandiai Nijmegenben jártunk, ahol a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület képviseletében részt vettünk ernyőszervezetünk, az Európai Klímaszövetség nemzeti koordinátori találkozóján. A kétnapos eseményen a nemzetközi hálózat aktuális közös feladatait, fontosabb irányvonalait tekintettük át; ugyanakkor a találkozó egyben lehetőséget kínált arra is, hogy kicsit megismerjük a város „zöld" oldalát is.

 

A 171 ezer lakosú Nijmegen, Hollandia egyik legrégebbi városa, 2018-ban nyerte el az „Európa Zöld Fővárosa" címet. Az elismerésben olyan százezer főt meghaladó városok részesülhetnek, melyeknek sikerül meghatározott környezetvédelmi célokat és normákat teljesíteniük.

 

A versenyzőknek 12 környezeti jellemzőjük alakulásáról kell számot adniuk, a díjat pedig egy független, nemzetközi szakértői bizottság ítéli oda a legjobbnak. A kezdeményezés azért is fontos, mert felhívja a városok, döntéshozók és lakosok figyelmét a környezetvédelem jelentőségére és jó példákat bemutatva cselekvésre is ösztönöz. Utóbbira igazán nagy szükség van, hisz Európa lakosságának kétharmada városokban él; nem mindegy hát, hogy ezt milyen környezetterheléssel, mekkora ökológiai lábnyommal teszi.

 

A város pályázatát, mellyel elnyerte a díjat itt lehet elolvasni

 

Bemutatkozó videóját itt lehet megtekinteni.

 

Látogatásunk során számos érdekességet megtudtunk a témával kapcsolatban, íme, egy kis ízelítő:

 

- Nijmegen világosan meghatározott, hosszú távú céljait két stratégiai dokumentum is segíti. Az egyik a 2013-2020-as időszakra vonatkozó strukturális jövőkép, a másik pedig a városfejlesztési jövőkép. Mindkettő összhangban áll a város környezetvédelmi szempontból fontos terveivel, vállalásaival.

 

- A város egyik talán legfigyelemreméltóbb célja, hogy minél inkább bevonja a helyi lakosságot, szolgáltatókat, vállalatokat és a civil társadalmat a környezeti kérdések megoldásába. Ahogy az a témával kapcsolatos honlapon is látható, számos szemléletformáló programot szerveznek, és igyekeztek a környezetvédelmi témákkal kapcsolatos döntéseket a különböző feleket és érintettek közreműködésével meghozni.

 

- Folyamatosan fejlesztik a városi zöldfelületeket, az elmúlt években hatalmas összegeket költöttek erre a célra.

 

- Nijmegen célja, hogy 2045-re elérje az energiasemlegességet: azon dolgoznak, hogy a város minden épületének energiaellátása fenntartható forrásból származzon.

 

- A város elkötelezte magát a körkörös gazdaság irányába; ennek kapcsán 2050-ig át kívánja alakítani gazdasági modelljét, ebben ösztönözni szeretnék a helyi vállalkozásokat is.

 

- A 2016-ban megépített és szövetkezeti formában működtetett szélerőmű park, a Windpark Nijmegen-Betuwe  több mint 7000 háztartást lát el energiával.

 

- Bár az elektromos üzemű járművek elterjedését is elősegítik, a város elsődleges célja mégis az, hogy autó helyett környezetkímélő gyalogos és kerékpáros közlekedésre ösztönözze, illetve tömegközlekedési eszközökre „ültesse át" a lakosságot. Meglátásuk szerint a dugó akkor is, dugó, ha benzin üzemű autó helyett elektromos meghajtású gépjárműben ülnek az emberek. A tömegközlekedés már most is irigylésre méltó; íme, két kiragadott példa: 5 vasútállomás található a város központi helyszínein, s jelenleg a lakosság 89%-a lakhelyének 300 méteres körzetében ülhet fel egy buszjáratra.

 

- Nijmegeneben óriási létszámban kerékpároznak az emberek, a város kiterjedt kerékpárhálózattal rendelkezik. A belváros jókora része le van zárva az autós forgalom elől; itt gyalogosan, közösségi közlekedési eszközökkel, de leginkább bérelt vagy saját biciklikkel jutnak el céljukhoz az emberek. Jó volt látni a tágas, levegős utcákat, ahol a nap minden szakában nagy számban kerekeztek a helyiek. A központi pályaudvar közelében összesen 8.700 kerékpártároló található (ezt a számot rövidesen 10 ezerre szeretnék emelni); a várost átszelő Waal folyó felett pedig 3 hídon haladhatnak át biztonságos, elkülönített kerékpárúton a bringások. Azt, hogy a kerékpáros közlekedés elterjesztése és elősegítése milyen hangsúlyos a városvezetés számára, jól mutatja az is, hogy 2016-ban Nijmegen nyerte el a Hollandia legjobb kerékpáros városának járó címet.

 

 

- Támogatással ösztönzik az épületek tulajdonosait zöldtetők és zöldfalak kialakítására; s jó példával elöl járva maga a városháza is zöldtetős.

 

További érdekességek a Nijmegen – Európa Zöld Fővárosa témában

- MAGYARUL

- ANGOLUL

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések