Három település, időrendi sorrendben Tényő, Győrszemere és Kunsziget felső tagozatos diákjai mérették meg magukat az Éghajlatvédelmi Szövetség és a helyi önkormányzat vetélkedőin és jutottak túl sikeresen a szeméthegyeken. A elmúlt hetek péntek kora délutánjait a partnertelepüléseinken töltöttük, ahol játékos vetélkedésre vártuk a helyi fiatalokat. Kiderült, hogy a fiatalok nem csak jól felkészültek a hulladékgazdálkodás kérdéseiből, de kreativitásuk sem ismer határokat.

A három feladatból álló verseny első kihívása az előzetesen hulladékból elkészített tárgyak bemutatása volt. Kiderült, hogy a hétköznapi hulladékaink ezerféleképp hasznosíthatóak. A petpalackokból puff vagy madáretető, az tönkrement pólóból vagy a fémdobozok fogantyújából ékszerek készülhetnek. A második kihívás egy totóból és párosító részből álló feladatlap volt, ahol a diákok számot adhattak, mennyire felkészültek a hulladékgazdálkodás környezeti kérdéseiből. Míg a vetélkedő harmadik részében kiderült, hogy néhány hétköznapi hulladék - egy vécépapír guriga, egy műanyagpohár, egy petpalack és egy nejlonzacskó hogyan lehetnek segítségünkre egy küldetés teljesítésében: hogyan készíthetünk belőlük olyan eszközöket, amelyekkel megóvhatjuk a fejmagasságból leejtett tojások épségét.

A vetélkedő fordulóinak dobogós csapatai:
- Tényő - I. helyezett - Hullajók: Birs Dániel; Császár Róberet; Farkas Márk Zsombor; Pintér Bence Áron
- Tényő - II. helyezett - Alkotó Minyonok: Horváth Enikő; Horváth Johanna; Lajtmann Boróka; Surányi Mátyás
- Tényő - III. helyezett - Szelektálók: Fülöp Károly Csaba; Haraszti Gergő; Horák Lukács Benett; Németh Botond Péter

- Győrszemere - I. helyezett - Újrahasznosítók - Krajczár Alex; Sopf Benece; Szabó Vendel; Varga Kristóf
- Győrszemere - II. helyezett - Kukabúvárok: Csete Noel; Havasi Milán; Káldy Zoltán; Kálóczi Kevein
- Győrszemere - III. helyezett - Szemerei Szemetesek - Molnár Krisztián; Piszker Bence; Sárközi Mónika

- Kunsziget - I. helyezett - Green Elves: Jagadics Ármin; Kovács Bence; Lázár Szabina; Tolnai Fabiána; Varga Petra; Virág Anna
- Kunsziget - II. helyezett - ÖKO-Team: Lukács Kata Bettina; Szalai Adrián; Szalai Álmos Koppány; Szalai Huba Bendegúz
- Kunsziget - III. helyezett - ÖKO Kommandó: Köböl Milán; Körmendi Dávid; Tóth Dániel; Vogl Benedek

A rendezvények fotóalbuma: https://photos.app.goo.gl/GPDvTYfYFYA8vv053

A vetélkedők az Éghajlatvédelmi Szövetség Szabadulás a szemétből pályázatának keretében valósultak meg a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával (www.szelektalok.hu).