Miközben a városok a szén-dioxid-kibocsátások több mint 70%-ért felelősek, a változási folyamat legsérülékenyebb pontjai is. Az Európai Klímaszövetség és annak hazai hálózataként a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség is támogatja a kampányt, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) készítsen speciális jelentést az éghajlatváltozás városi hatásairól.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) 2016. április 11-13. között Nairobiban tartja 43. ülését. A fő napirendi pont a tavaly decemberi párizsi klímacsúcs eredményeinek nyomon követése és a testület tervezett hatodik jelentés-témáinak áttekintése. A 28 előterjesztés között szerepel a Dél-Afrikai Kormány által beterjesztett IPCC Speciális Jelentés a Városok és a Klímaváltozás kapcsolatáról című felhívása is. A kezdeményezés mögé felsorakozott több nemzetközi hálózat köztük az Európai Klímaszövetség is.
 
A városok felelősek a szén-dioxid-kibocsátás több mint 70 %-áért, és a változási folyamat legsebezhetőbb pontjai is ugyanezek a települések. Azt, hogy központi szerepük lehet mind az alkalmazkodásban, mind a kibocsátás csökkentésben, az elmúlt évtizedekben számos városi hálózat és kezdeményezés bizonyította világszerte. A probléma felismerése nyomán számos települések közti együttműködés alakult ki köztük az Európai Klímaszövetség és az EU által kezdeményezett Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors). Ez utóbbiban mára több mint 6000 település működik együtt több, mint 50 országból. Az együttműködő települések stratégiai programok alapján csökkentik lépésről-lépésre saját településük szén-dioxid kibocsátását.
 
Ugyan a települések bizonyították vezető szerepüket a klímaváltozás elleni harcban, de az összefüggés a városok és a klímaváltozás között nem igazán került előtérbe az eddigi IPCC jelentésekben. A legutóbbi, ötödik jelentés tartalmaz két fejezetet, ami a klímaváltozás városi adaptációjáról szól, egy a klímaváltozáshoz való városi alkalmazkodásról (Ch. 8) és egy a helyi tervezés és a városi területek szerepéről a változás mérséklésében (Ch.12). Ezen túl azonban szükséges egy mélyre ható kutatásokon alapuló vizsgálat, mely az alkalmazkodás és a kibocsátás csökkentés együttes helyi, települési lehetőségeit vizsgálja.
 
A kampány támogatása:
1. Beadható kérelem minta a kormány IPCC nemzeti felelőséhez.
2. A közösségi média felületein a kezdeményezés támogatása a kapcsolódó hír megosztásával és a #CitiesIPCC gondolat használatával.

 

Mellékletek:
Fájl letöltése (IPCC_Levél.doc)IPCC minta levél[ ]29 kB

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések