Február 29. és március 2. között Baskón és Komlóskán zárult képzéssorozatunk, melyen a szövetség helyi közösségeinek képviselői vettek részt. Ezúttal az időjárás nem fogadott bennünket kegyeibe felhőkbe burkolózott a két zempléni település, ahol a program középpontjában a rövid ellátási lánchoz kapcsolódó fejlesztések álltak.

Felérkezvén a Zemplén legmagasabban fekvő településére, Baskóra az út itt véget ér. Fizikailag és képletesen is. Először furcsa, hogy míg a falucska mellékúthálózata szinte kiváló, addig fő utcáján több helyütt is terepjáróra lenne szükség a biztonságos közlekedéshez. Később aztán megtudjuk, a mellékutak az önkormányzat kezelésben vannak, de a főutcáért az állam felelős.

A rendezvény első részében a fejlesztési forrásokat tekintettük át – ezúttal a határ menti és nemzetközi forrásokat vettük sorba. A műhelyfoglalkozások fókuszában a közös országos együttműködési lehetőségek, a Szövetség programjainak fejlesztése és új programok megfogalmazása került. A kapott észrevételeket a Szövetség és a Reflex képviselői az európai együttműködés műhelytalálkozóján képviselik Hágában.

A helyi fejlesztéseket gyakorlatban – és szakadó esőben - Hegedűs Szilárd baskói polgármester mutatta be a csapatnak. Megtekintettük a helyi fafeldolgozó és kézműves bútor üzemet valamint a település szarvasmarha telepét is.

A program a Baskóval szomszédos Komlóskán zárult. Itt is a helyi polgármester – Köteles László - volt az idegenvezetőnk. Előadásból kiderült: Komlóska rengeteget tesz azért, hogy saját lábára álljon és önellátóvá váljon. Miután a néhány éve megfogalmazott, a vállalkozásoknak kedvező adókörülményeket biztosító kezdeményezésből származó bevételek egyre nagyobb részét viszi el a központi költségvetés újabb fejlesztéseket fogalmaztak meg: elsősorban a helyben termelt és feldolgozott élelmiszerekhez és öko-turisztikához kacsolódóan.

 

A Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával megvalósuló képzéssorozat észak-magyarországi  eseményéről még több kép: https://goo.gl/dJGRMm

 

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések