Belépés

Reflex

A honlap megújítását a Földművelésügyi Minisztérium "Zöld Forrás" programja támogatta.

Légbőlkapott energia Győr

Hírvivő

Világunk egyre melegebbé válik. Az ok nem más, mint az emberi tevékenység és természetes változók összessége. Világszerte egységesen és folyamatosan emelkedik a bolygó átlaghőmérséklete az ipari forradalomtól számítva pedig még hangsúlyosabb a változás.

A NASA-nál folyamatosan figyelik a hőmérsékletváltozást a GISS (Goddard Institute for Space Studies) szakemberei. A kutatások megállapították, hogy 1880 óta 0,8 Celsius-fokkal növekedett a Föld átlaghőmérséklete és a 0,8 fokos felmelegedés kétharmada 1975-től datálható.

Global Warming Mapped

Color bar for Global Warming Mapped
acquired January 1, 2000 - December 31, 2009

Global Warming Mapped

Color bar for Global Warming Mapped
acquired January 1, 1970 - December 31, 1979

A mellékelt ábrákon a hőmérsékleti anomáliákat láthatjuk 2000-2009, valamint 1970-1979 viszonylatában. A térképek nem mutatnak abszolút hőmérsékleti értékeket, pusztán a felmelegedés arányait szemléltetik egy 1951-től 1980-ig tartó nyugalmi időszakhoz viszonyítva. Ezt a periódust az Amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat állapította meg, mivel legalább egy három évtizedes periódust kell alapul venni ahhoz, hogy „normál” átlaghőmérsékleti értékeket láthassunk. Ráadásul ez egy olyan időszak, amikor a mai felnőtt nemzedék nevelkedett, így a közös felelősségvállalás is jobban érzékeltethető.

A GISS nyilvánosan elérhető adatokat közöl 6.300 meteorológiai állomásáról, illetve az óceánok hőmérsékletét figyelő hajós bázisállomásokról, valamint az antarktiszi kutatóállomásáról. Ezen adatokat egy központi számítógép dolgozza fel, s számítja ki a hőmérsékleti anomáliákat leíró adatokat. Többek között ezen számítások alapján készítették el a közelmúltban közzétett ábrákat is.

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA elolvasható.