Nyarat idéző napsütés és hőmérséklet fogadta az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Egyesület képzését Alsómocsoládon. Az észak-baranyai településről hamar kiderült, joggal lett a KlímaSztár 2015 felhívás egyik díjazott települése. A képzési alkalom lehetőséget adott, hogy a Szövetség képviselői személyesen is megismerjék Mocsoládia mesebeli teljesítményét az éghajlatvédelem területén.

A településről már nagyon sokat hallottunk, idén a KlímaSztár 2015 felhívás egyik díjazott települése lett és a bírálók egyöntetű véleménye volt, hogy pályázatukkal kiemelkedtek a mezőnyből. Miután a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával megvalósuló képzéssorozat egyik alapgondolata volt, hogy a képzés helyszínein ne csak előadásokban, hanem kézzelfoghatóan, gyakorlatban is megismertessük a mintaértékű fejlesztéseket, első állomásául a baranyai kistelepülést választottuk helyszínként.

 

A képzés első részében Dicső László polgármestere mutatta be a falu mintaértékű fejlesztéseit egy tanulmánytúra keretei között. Többek között megismerkedtünk a helyi önfenntartásra törekvő gazdálkodással. A képen a település legújabb helyi termékével a rózsalekvárral ismerkedünk.

A helyi betyárról Rigac Janiról nevezte el a település saját, helyi fizetőeszközét, mellyel Mocsoládia fő célja az, hogy a helyi gazdaságot hozza lendületbe úgy, hogy a lakosok helyi szolgáltatásokhoz, termékekhez juthatnak a helyi pénzért.

 

A képzési alkalom a tanulmánytúra után előadásokkal és műhelymunkával folytatódott, melyben a projekttervezési és megvalósítási lehetőségeket tekintettük át. Kiemelten vizsgáltuk a Fenntartható Energia Akció Tervek (SEAP) és a klímaalkalmazkodáshoz kapcsolódó stratégiák témakörét. A képen Vidák Krisztina tart előadást a térségben elkészült Energia Akció Tervekről.

A programhoz kapcsolódva ellátogattunk az Éghajlatvédelmi Szövetség legújabb tagtelepülésére a közeli Bikalra is, ahol Kőműves József polgármester mutatta be a falu turisztikai fejlesztéseit.

Még több kép a képzésről:
https://goo.gl/p0UXYD
A képzéssorozat 2016. januárban a szintén KlímaSztár Derekegyház településre látogat.

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések