Az Éghajlatvédelmi Szövetség tizenöt másik zöld civil szervezettel üdvözli a magyar köztársasági elnök kezdeményezését, amelyben a világ döntéshozóit sürgetik azonnali és hathatós éghajlatvédelmi cselekvésre. 2015 decemberében ugyanis a világ vezetői összeülnek Párizsban az ENSZ klímacsúcson, hogy megállapodjanak az új, 2020 utáni nemzetközi üvegházgáz kibocsátás-csökkentési vállalásokról. A párizsi tárgyalásokat előkészítő, a héten befejeződő bonni találkozón azonban eddig alig történt előrelépés.

 

A civilek arra buzdítják tagjaikat, hogy támogassák aláírásukkal a köztársasági elnök által létrehozott www.elobolygonk.hu oldalon található petíciót.

 

Felhívják a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás civilizációnkat fenyegető hatásai csak akkor kerülhetőek el, hogy ha minden nemzet határozott lépéseket tesz a „közös, de megkülönböztetett felelősség” elve értelmében.

A bonni folyamatokon messze túlmutatóan, csak olyan párizsi megállapodás tekinthető sikeresnek, amely sürgős és jelentős kibocsátás-csökkentést rendel el összhangban a tudományos eredményekkel. Mivel a jelenlegi helyzet kialakulásáéért elsősorban a fejlett országok a felelősek, támogatniuk kell globális Dél országait, hogy elősegítsék az energiarendszer megújítását, a szegénység felszámolását és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Az energia-rendszerváltást mind északon, mind délen az energiatakarékosságra, az energiahatékonyságra és a megújuló energiákra kell alapozni.

 

Magyarországnak is mihamarabb el kell kezdenie az energia- és anyagtakarékos gazdaság  felé való rendszerváltást, ezért a kormánytól elvárjuk, hogy támogassa az energiahatékonyságot és a megújuló energiák elterjedését. Kiemelten fontos a decentralizált, közösségi energiatermelési kezdeményezések segítése, amelyet a magyar kormányzatnak jogi és pénzügyi eszközökkel kell ösztönöznie. A 2030-ra szóló energiahatékonysági és megújuló energiás uniós célszámot le kell bontani magyar vállalásokra úgy, hogy a közös, de megkülönböztetett egyéni felelősség alapján Magyarország megfelelően kivegye a részét, és jogilag kötelező vállalásokat tegyen.

A fosszilis energiák kiváltása során el kell kerülni a környezetre és társadalomra további terheket rovó álmegoldásokat, mint az atomenergia vagy a biomassza túlzott használata. Éppen ezért sürgetjük, hogy Magyarország lépjen vissza a paksi atomerőmű bővítésétől.

Emellett a kormányzat az eddigieknél nagyobb pénzügyi, kapacitásépítési és technológiai segítséget, együttműködést nyújtson a fejlődő országok felé, amellyel az igazságos, energiahatékonyságon és megújuló energiákon alapuló energiaellátás biztosítását és az elkerülhetetlen klímaváltozáshoz való alkalmazkodást segíti elő ezen országokban. Ez a Fejlesztés Európai Évében (EYD2015) kiemelten fontos ügy legyen.

 

 

Csatlakozó civil szervezetek:
„Bihar” Kis-sárréti Civilek Társasága 
Beretzk Péter Természetvédelmi Klub
Biokultúra Közép-Magyarországi Egyesület
Éghajlatvédelmi Szövetség
Energia és Környezet Alapítvány
Fenntarthatóság Felé Egyesület
Inspi-Ráció Egyesület
Kis Túr Természetvédelmi Egyesület
Közép-magyarországi Zöld Kör
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Mozgalom az Egészséges Város Környezetéért Társaság
Reflex Környezetvédő Egyesület
Természet és Környezetvédők Solti Egyesülete
Védegylet
Zöld Akció Egyesület

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések