A Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség sajtóközleménye. 

Connie Heedegard, az Európai Bizottság éghajlatért felelős biztosa is részt vesz annak a kezdeményezésnek az ünnepélyes aláírási ceremóniáján, melyhez 60 európai település, köztük Magyarországról Répceszemere polgármestere csatlakozott.

Az Alkalmazkodó Polgármesterek (Mayors Adapt) kezdeményezést a Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors) indítványozta azzal a céllal, hogy az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás lehetőségeire hívja fel a figyelmet. Európa 15 országának 60 polgármestere írta alá a nyilatkozatot. Az aláíró önkormányzatok között olyan nagyobb településeket is találhatunk, mint Rotterdam, Rejkjavik, Pozsony, Sepsiszentgyörgy, Madrid, Manchester, Bologna, München. A csatlakozó számos kisebb település között találhatjuk (hazánkból sajnos egyelőre egyedüliként) a Győr-Moson-Sopron megyei Répceszemere községet, aki aktív tagként segíti a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség munkáját is.

 

A kezdeményezést aláíró önkormányzatok kötelezettséget vállalnak arra, hogy hozzájárulnak az európai alkalmazkodási stratégia átfogó céljainak teljesítéséhez, és részt vesznek egy „alkalmazkodóképesebb” Európa kialakításában. Ennek érdekében átfogó, független, helyi alkalmazkodási stratégiát dolgoznak ki és/vagy az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás szempontjait beépítik a már meglévő, érintett terveikbe.

 

Az Európai Bizottság által 2013-ban közreadott európai uniós éghajlat-változási alkalmazkodási stratégia meghatározza azt a keretet és azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével az Európai Unió felkészültebben nézhet szembe az éghajlatváltozás már most is érzékelhető és később jelentkező következményeivel, és 2013-14-re előirányozza, hogy az alkalmazkodás kérdésével a Polgármesterek Szövetsége is foglalkozzon. Ezt a célkitűzést támogatja az „Alkalmazkodó Polgármesterek” elnevezésű kezdeményezés.

 

A kezdeményezésről bővebb információ található a következő honlapon (angol nyelven):

http://mayors-adapt.eu

Az aláíró települések listája:

http://mayors-adapt.eu/taking-action/participating-cities/

 

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések