Az éghajlatváltozás jeleit ma már gyakran a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, ám tenni ellene úgy tűnik csak kevesek akarnak igazán. A termelés és a fogyasztás olyan szintet ért el, mely bátran állíthatjuk, hogy tovább már nem tartható fent. Fosszilis energiafelhasználásunk évekkel ezelőtt maximalizálódott, így az is elmondható, hogy mostantól a meglévő készletek csak fogynak, ám úgy tűnik, hogy ezt a tényt még nem sikerült igazán világossá tenni a társadalom számára.

 

Persze nem elég a saját, családi szintünkön a változtatás, nagyobb, közösségi szinten is változtatnunk kell. Többek között ezért döntött úgy a Reflex Környezetvédő Egyesület 2007-ben, hogy csatlakozik az Európai Klímaszövetséghez. A szövetségtől kapott felhatalmazással élve, együttműködve környezetvédő társadalmi szervezetekkel és önkormányzatokkal 2009-ben megalakítottuk a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséget. Mostanra a szövetségnek országszerte 10 országosan is meghatározó környezetvédő társadalmi szervezet és 6 önkormányzat is a tagja, s legutóbbi közgyűlésén a Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata is csatlakozott hozzá pártoló tagként.

A Szövetség célja, hogy összefogja, segítse és hatékonyabbá tegye a közösségi – társadalmi szervezetek és önkormányzatok közreműködésével megvalósuló – kezdeményezéseket, melyek az éghajlatváltozás problémájára keresik a választ.
Támogatjuk az olyan helyi éghajlatvédelemmel kapcsolatos tevékenységeket, melyek a szén-dioxid kibocsátás csökkentését szolgálják.
Tagjaink tapasztalatcseréjén keresztül megismertetjük egymással és másokkal a pozitív példákat, helyi erőfeszítéseket.

A szövetséghez csatlakozó[1] települések bekapcsolódhatnak helyi, országos és európai kampányainkba, melyek közül országosan több városban bemutatott Jégkocka akció vált a legnépszerűbbé.
Az éghajlatvédelem témaköreihez kapcsolódó kérdésekben felkészült szakemberek állnak a helyi közösségek, önkormányzatok, segítségére. Tanácsadást és szakmai segítségnyújtást biztosítunk minden érdeklődő számára. Jól felfogott közös érdekünk, hogy tudjunk változni, tudjunk változtatni.

 


[1]A magyarországi közösségek – települések és társadalmi szervezetek – a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséghez az alapszabály elfogadásával csatlakozhatnak, melyben vállalják, hogy a célkitűzésekkel egyetértve, az éghajlatvédelmi szempontokat figyelembe véve, folytatják tevékenységeiket.

A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és az Európai Klímaszövetség közt létrejött együttműködési megállapodás alapján a hazai szövetség tagságával a csatlakozó automatikusan az Európai Klímaszövetségnek is tagja lesz

You have no rights to post comments

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések