32012. május 8-án a pannonhalmi kétnapos képzéssel elindult CLIPMA képzéssorozatunk. További információk: www.clipma.eu A képzéssorozattal kicsit elrugaszkodtunk a pályázat keretei közül, úgy gondoltuk egy tanterem falai között, valahol egy kamarai székházban, oktatási intézményben, szigorúan tartva magunkat az iskolai órarendi hangulathoz, nem biztos, hogy sikerül magunkat tartani alapvető célkitűzéseinkhez, hogy életszerű, hasznos és kézzelfogható értékekkel, eredményekkel ismertethessük meg a jelentkezőket.  

Kimozdultunk a tanterem négy fala közül és olyan helyszíneket kerestünk, amely amellett, hogy megfelel a projekt elvárásainak, közel van a természethez és lehetőséget nyújt a helyi, követhető minták megismeréséhez is.

Első helyszínként Pannonhalmára, ott is a Szent Jakab Zarándokházra esett a választásunk. A választást a lezajlott képzés tükrében nem bántuk meg, kényelmes, tágas és napfényes terem állt rendelkezésre az előadások és a csoportos feladatok lebonyolítására. A helyszínen maradó szállóvendégeink egyszerű, de kényelmes körülmények között madárdallal fekhettek és kelhettek.

Képzésünket Várszegi Asztrik főapát nyitotta meg beszélgetésével, mely jól rámutatott arra, hogy a fenntarthatóság a lelki, szellemi, kulturális, természeti és a gazdaság környezet összhangján működhet csak igazán jól. Főapát úr korábban elvállalta a képzés fővédnökségét is. Kolléganőim említették, hogy mikor a nemzetközi projekttalálkozón, ahol ausztriai, szlovák és szlovén partnereinkkel egyezettek, a felmerült ötletünket először kicsi értetlenkedés fogadta, hogy mi köze lehet egy főapátnak az éghajlatvédelemhez. Ők inkább egy közismert szaktekintélyre, akadémikusra gondoltak lehetséges fővédnökként. Ötletünket már ott helyben is többen védelmükbe vették, hiszen Ausztriában is kiváló a kapcsolat a Klímaszövetség és a Bencés Rend között. A képzésünk, a megismert és megtekintett fejlesztésekkel, bemutatta, hogy ugyan a fejlesztések mögött elsősorban nem az éghajlatvédelmi szempontok állnak, de ezek tökéletesen kielégítik annak elvárásrendszerét is. Egyetértettünk abban, ha Magyarországon egy közösség, település úgy működne, mint a Pannonhalmi Főapátság, sokkal kevesebb környezeti problémával állnánk szemben.

A képzésen több témával megismerkedhettek a résztvevők. Roszík Péter a fenntartható táj és mezőgazdaság mellett bemutatta a helyi- és bioélelmiszerekben rejlő kitörési pontokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó szabályozást. Az apátság képviselői bemutatták a megvalósult fejlesztéseket, melyek közül a biomassza fűtőművet és a gyógynövénykertet valamint feldolgozót „élőben” is megtekintettünk. Az első nap délutánjának fennmaradó része a résztevők előtt álló egyéni, csoportos és e-learning feladatok áttekintésén, és a hozzá kapcsolódó játékos feladatokkal telt, melyet az Inspi-Rácó Egyesület kiváló szakembere Zalatnay László, „Zulu” irányított. A második nap a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetségben együttműködő települések polgármestereinek bemutatója mellett a részvevők megismerkedhettek a Klímabarát Települések Szövetségének tapasztalataival, munkájával is.

Lajtmann Csaba

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

H-9024 Győr, Bartók Béla u.7.

Tel / Fax: +36 96 316 192

eghajlatvedelmiszovetseg@gmail.com

Amennyiben módjában áll, kérjük

támogassa szövetségünk éghajlatvédelmi programjait

adományaival, illetve a személyi

jövedelemadó 1 százalékának

felajánlásával!

Számlaszámunk: 10400511-50515756-89561009

Adószámunk: 18989061-1-08

Keresés

Civil tagszervezetek

 

 

 

  

 

 

  

 

Tagtelepülések

  

  

  

 

 

 

Pártoló tagtelepülések